Sakarya'da, Kut'ül Amare Zaferi Kutlandı

Arifiye Necmettin Erbakan Fen Lisesi tarafından Kut'ül Amare Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.

Serdivan ilçesindeki Şehit Erol Olçak Anadolu Lisesinde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı ardından şehit ve gaziler için Kur'an-ı Kerim okundu.

Tarihçi yazar Ahmet Sefa Özkaya, burada yaptığı konuşmada, Kut'ül Amare Zaferi'nin tarihteki önemine değindi.

Kut'ül Amare Zaferi'nin çok önemli bir değer olduğunu belirten Özkaya, şöyle konuştu:

'Genellikle verdiğim konferanslarda hep şu sorulur, sonuçta bir sene sonra Kut'ül Amare'yi de, Irak cephesini de komple kaybettik. Böyle bir zaferi biz niye kutluyoruz?, sonuçta savaşın küçük bir parçası bunu kutlamalı mıyız? Bu soru bana sürekli gelir. Onlara verdiğim genel cevap aynıdır. Aynısını İngilizler tarafından düşünelim, İngilizler bir savaşta yenilseydi fakat karşı tarafın 5 tane generalini esir alsaydı onu kutlar mıydı kutlamaz mıydı?

Çok net ifade ediyorum başımıza öyle bir kakarlardı ki biz savaşı kaybetmişiz sanırdık. Bunu hep yapıyorlar ve bunu her ülke yapıyor, yapmak zorunda. Biz yokluğa rağmen karşı tarafın hava, deniz ve kara birliklerine rağmen sadece kara birlikleriyle kat kat güçlü olan düşmanı orada durduruyoruz.

Çanakkale cephesi sebebiyle buraya daha fazla yardım yapamıyoruz. General Tauzin esir oluyor, esir olduğu zaman Halil Kut Paşa onu karşılıyor. Gazi Osman Paşa'ya Rus Çarının silahlarını teslim etmesi gibi silahları geriye teslim ediyor ve onu İstanbul'a yolluyor. Bu bizim açımızdan çok önemli bir zaferdir.'

Program öğrencilerin hazırladığı Kut'ül Amare gösterisi ile son buldu.

Kaynak: AA