O tabut tümgeneralin

Rus askeri tarihçiler, Ardahan’da bulunan naaşın Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman’a ait olduğu fikrinde birleşti. Tarihçi Senotrusov: Apoletini inceledim, bu ancak Tümgeneral Geyman olabilir.

O tabut tümgeneralin
Rus Askeri Tarihi Derneği Başkanı Aleksandr Senotrusov, Ardahan'da bulunan tabutun Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman'a ait olduğunu söyledi. Sputnik'in Rus tarihi kaynaklardan yaptığı araştırmalarda Tümgeneral Vasiliy Geyman'ın Kars'ta tifüs hastalığından dolayı hayatını kaybettiği bilgisi veriliyor. Bir Rus sitesindeki bilgilere göre ise, D. Şilov adlı bir araştırmacı Rus tarihi arşivlerde derlediği bilgilerde Geyman'ın Ermenistan'ın Gümrü Rus tarihi askeri mezarlığında toprağa verildiğini iddia ediyor. Fakat söz konusu mezarlıktaki isim listesinde Rus General Geyman'ın ismi bulunmuyor.

O tabut tümgeneralin

Konuyla ilgili bir Rus sitesine açıklamada bulunan Fort Krasnaya Gorka adlı Askeri Tarih Derneği Başkanı Aleksandr Senotrusov, tabutun Tümgeneral Geyman'a ait olduğunu iddia etti. Rus askeri tarihçi şu ifadeleri kullandı: 'Resimdeki apoleti inceliyorum: Bu general apoleti. 20 rakamı da Geyman'ın komutanlığını yaptığı 20. Piyade Alayı'nın numarası. 3 yıldız da Tümgeneral rütbesi. O dönem general dışındaki subayların apoletleri kumaş veya deriden yapılıyordu. Bu ancak general ancak Tümgeneral Geyman olabilir.' Rus gazeteci Boris Beylin de Geyman'ın torunlarının görüşlerine yer verip, Geyman'ın Ardahan'da toprağa verdiğini iddia ediyor. Gazeteci, '1917 Bolşevik Devrimi öncesi makalelere, yazılara göre, Geyman'ın toprağa verildiği yer Ardahan. Torunları bunu iddia ediyor' yorumunda bulundu. Bazı Rus tarihçileri, 1. Dünya Savaşı ve Sovyet devrimi nedeniyle Geyman'ın mezarının Ardahan'da unutulduğunu iddia ediyor. SPUTNIK

O tabut tümgeneralin

TÖRENLE TOPRAĞA VERİLSİN

Rusya'nın Kafkasya konusunda ünlü tarihi akademisyeni Prof. Dr. Rudolf İvanov şu ifadeleri kullandı: 'Geyman Rusya'nın ünlü komutanlarından biri. Kafkasya savaşı kahramanı. Ben bu haberlerden çok duygulandım. Eğer tabutun ona ait olduğu kanıtlanırsa askeri törenle toprağa verilmesi lazım.'

O tabut tümgeneralin

Geyman'ın torunu Boris Akimov, DNA testi için örnek vermeye hazır olduğunu söylemişti.

İNŞAAT DURDURULDU

Ardahan'ın Karagöl Mahallesi'nde inşaat kazısı sırasında ortaya çıkarılan Rus komutanın mezarının olduğu alanın 19. yüzyılda, Rusça 'maşatlık' denilen mezarlık olduğu öğrenildi. Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, alanda başka mezarların da olduğunu söyleyerek, Koruma Kurulu kararı çıkıncaya kadar Ardahan'daki inşaat çalışmalarını durdurduklarını belirtti.