Huzur, 'Hoşgörü Kenti'nin Turizmini Yeniden Canlandırdı

Farklı din, dil ve kültüre sahip vatandaşların bir arada kardeşçe yaşadığı Mardin'de, sağlanan huzur ortamı sayesinde turizm hareketliliği yaşanıyor Mardin'e yılın ilk üç ayında gelen turist sayısında bir önceki yıla göre yüzde 30 artış oldu MARTOD Başkanı Güngör: 'Bir kıpırdanma ve canlanma var. Özellikle hafta sonları hareketlilik başladı. Bu yıldan umutluyuz'

HALİL İBRAHİM SİNCAR - Güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonlar sayesinde huzura kavuşan Mardin'e gelen turist sayısında yüzde 30 artış oldu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en fazla turist çeken illerinin başında yer alan ancak geçen yıl terör örgütü PKK'nın hain saldırıları dolayısıyla turizmin adeta durma noktasına geldiği Mardin, sağlanan huzurla eski günlerine yeniden kavuştu.

'Güneydoğu'nun şiirsel kenti' olan ve bir tepenin yamacına yapılmış tarihi evleri, camileri, türbeleri, kiliseleri, manastır ve benzeri inanç eserleriyle Mardin, ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

Sağlanan huzur ortamıyla rotasını yeniden Mardin'e çeviren yerli ve yabancı turistler, farklı din, dil ve kültüre mensup insanların yıllarca bir arada yaşadığı hoşgörünün sembolü kenti ziyaret etmenin keyfini çıkarıyor.

Dantel gibi işlenen taşların her mevsim ayrı renge dönüşmesi ile ziyaretçilerine adeta tarihe yolculuk yaptıran Mardin'e bu yılın ilk üç ayında gelen ziyaretçi sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış oldu.

Mardin'de 2016 yılının ilk üç ayında konaklayan turist sayısı 30 bin 343 iken, bu yılın ilk 3 ayında bu sayı 39 bin 332 kişiye çıktı. Günübirlik ziyaretçilerle bu sayının 200 bini aşması turizm işletmecilerini umutlandırdı.

- 'Bu yıldan umutluyuz'

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, AA muhabirine, Mardin'de 7 bin yatak kapasiteli 44 otelin bulunduğunu söyledi.

Bu yıl hareketlilik yaşanan kentte misafirleri ağırlamak için bütün hazırlıkları tamamladıklarını aktaran Güngör, '2017 yılı turizm sezonumuz mart ayı ile başladı. Bir kıpırdanma, canlanma var. Özellikle hafta sonları hareketlilik başladı. Bu yıldan umutluyuz. Bütün hazırlığımızı yaptık. Gerek tanıtım ve gerekse otellerimizde eksiklikleri giderdik. Umut ediyoruz ki 2017 yılı Mardin turizmi iyi bir noktaya gelir ve eski günlerdeki o canlılığa döner.' ifadelerini kullandı.

İl merkezinde hiç bir zaman terör olaylarının yaşanmadığını, bölgedeki terör saldırıları dolayısıyla imaj sıkıntısı yaşadıklarına işaret eden Güngör, il turizmine katkı sunulması için özel sektör ve kamu kurumlarından seminer, fuar ve kongre gibi etkinliklerini Mardin'de gerçekleştirmelerini istedi.

- İşletmeci ve esnaf umutlu

Turizm seyahat acente işletmecisi İsmail Sincar, bölgede yaşanan terör saldırıları nedeniyle son 2 yıldır sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

2017 yılından umutlu olduklarını çok sayıda rezervasyon aldıkları için mutlu olduklarını anlatan Sincar, 'Zor ve sıkıntılı bir süreçten geçtik. İnşallah geride kaldı. Turizm sezonunda hareketlilik var. Çok iyiye doğru gidiyor. Beklentimiz yüksek. Hazırlığımız yaptık. Herkes buraya ön yargılı bakıyor ama bu yanlış. Burada gerçekten huzur var.' dedi.

Esnaf Mehmet Yertüm ise turistlere hizmet veren mekanların sezona hazır olduklarını söyledi.

Bütün misafirlerini özenle ağırlayacaklarını vurgulayan Yertüm, 'Geçen yılki olaylardan dolayı turizm açısından kötü bir yıl yaşadık. Hala da bunun acısını yaşıyoruz. Bu yıl inşallah turizmde bir patlama olacağını düşünüyoruz. Rezervasyonlar çok yüksek. Mardin en güvenli ve huzurlu şehirlerden bir tanesidir.' diye konuştu.

- 'Ön yargı ile bakılmamalı'

Şanlıurfa'da İngilizce öğretmenliği yapan ve hafta sonu tatili için Mardin'e gelen Dilek Gümüştaş, Mardin'in çok güzel bir şehir olduğunu dile getirdi.

Tarihi mekanlarıyla adeta büyülendiklerini belirten Gümüştaş, 'Farklı kültürler bir arada yaşıyor. Herkese tavsiye edebileceğim bir yer. Ön yargılar kırılmalı. İnsanlar buraları görmeden karar vermesin.' ifadesini kullandı.

İstanbul'dan gelen Betül Kılıç ise huzur içerisinde tarihi kenti gezdiklerini aktardı.

Bölgeye karşı ön yargının sona ermesi gerektiğinin altını çizen Kılıç, şöyle konuştu:

'Daha önce de çok gelmek istiyordum ama kısmet bugünmüş. Gezimiz şimdilik güzel gidiyor. Çok güzel bir şehir. Burada turizm daha da geliştirilebilir. Son dönemlerde kötü yansıtılıyor. Zaten bütün şehirler sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Ama doğu olunca farklı bakılıyor. Rahatça geziyoruz, olumsuz hiçbir durumla karşılaşmadık. Burada herkes çok sıcak davranıyor. Buraya ön yargı ile bakılmamalı.'

Çetin Karakaş ise Mardin'in hoşgörü şehri olduğuna dikkati çekerek, 'Burası çok güzel, harika bir şehir.' dedi.

Kaynak: AA