Göçerler, Zorlu Yayla Yolculuğuna Hazırlanıyor

Sonbahar aylarında havaların soğumaya başlamasıyla Batman'ın Demirbilek köyünde kurdukları çadırlarda kışı geçiren göçerler, havaların ısınmaya başlamasıyla yaylalara gitmek için hazırlıklarına başladı Eşyalarını hazırlamaya başlayan göçerler, eşyalarını at ve katırlara yükleyerek sürüleriyle günler süren yolculuğun ardından önce Siirt, ardından Hakkari'deki yaylalara ulaşacak Göçerlerden Kaptan: 'Bir hafta içerisinde Siirt'e doğru yola çıkacağız. Orada Rıdvan Köprüsü üzerinden Botan Çayı'nı aşarak Pervari ilçesine, oradan da yine yürüyerek Hakkari'ye gideceğiz'

SELMAN TÜR - Batman'da göçerler, havaların ısınmaya başlamasıyla hayvanlarına daha verimli ve serin otlaklar bulabilmek için Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yaylalara doğru yola çıkma hazırlığı yapıyor.

Sonbahar aylarında havaların soğumaya başlamasıyla Batman merkeze bağlı Demirbilek köyüne yerleşerek burada kurdukları çadırlarda kışı geçiren göçerler, havaların ısınmaya başlamasıyla Hakkari'deki yaylalara gitmek için hazırlıklarına başladı.

Eşyalarını ve çadırlarını hazırlamaya başlayan göçerler, yüklerini at ve katırlara yükleyerek sürüleriyle günler süren yolculuğun ardından önce Siirt, ardından Hakkari'deki yaylalara ulaşacak.

Göçerler, yolculuk boyunca koyunları belli aralıklarla sağarak süt tutan hayvanlarının hastalanmasını önlemeye çalışacak.

Zorlu yolculuğun ardından yaylalara ulaşacak göçerler, 6 ay boyunca Hakkari'deki yaylalarda kalacak.

- 'Yürüyerek Hakkari'ye gideceğiz'

Göçerlerden 12 çocuk babası 70 yaşındaki Halit Kaptan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 ay önce Demirbilek köyüne gelerek burada kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.

Önceki yıllarda başka kışlaklara gittiklerini belirten Kaptan, son 7 yıldır da Demirbilek köyüne geldiklerini bildirdi.

Önümüzdeki hafta yaz aylarını geçirecekleri yaylalara doğru yol almaya başlayacaklarını dile getiren Kaptan, 'Bu bir hafta içerisinde Siirt'e doğru yola çıkacağız. Orada Rıdvan Köprüsü üzerinden Botan Çayı'nı aşarak Pervari ilçesine, oradan da yine yürüyerek Hakkari'ye gideceğiz.' dedi.

- Çadırda doğdu, çadırda yaşlandı

Siirt yaylalarında doğduğunu, yaylak ile kışlaklar arasında bir ömür geçirdiğini dile getiren Kaptan, çadırda dünyaya geldiğini, çadırlarda, mağaralarda, hayvanların arasında bugünlere geldiğini kaydetti.

'Biz göçeriz, işimiz budur. Hayvanlarımızı sağıyoruz, berivanlara veriyoruz. Bu şekilde yolculuğumuz devam ediyor. Bu yollarda bir ömür geçirdim. Bu bizim mesleğimizdir, hayvancılık yapıyoruz, yazın yaylalara kışın da kışlaklara gidiyoruz.' diyen Kaptan, ekmekleri için çalıştıklarını aktardı.

Hayatlarının çadırlarda, yağmur, kar demeden yollarda geçtiğini anlatan Kaptan, yaşamlarının çetin şartlarla mücadeleyle sürdüğünü dile getirdi.

Kaptan'ın oğlu Davut Kaptan ise köyde kışı geçirdiklerini, yaylalara gitmek için yeniden yollara düşeceklerini söyledi.

Kaptan, 'Yaya olarak yaylaya gideceğiz. Yol, dağ, tepe demeden gideceğiz. İyi kötü hayat devam ediyor.' diye konuştu.

Yüzü aşkın koyun ve keçiden oluşan sürünün ardından yaylak ile kışlaklar arasında gidip geldiklerini belirten göçer çocuklardan Serhat Aksoy da yeni doğan ikiz keçilerine boncuk ismini verdiğini belirtti.
Kaynak: AA