Elleri Yıkamak Hastalıklardan Koruyor

5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Elleri Yıkamak Hastalıklardan Koruyor
Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi toplantı salonunda, enfeksiyon kontrol komitesi ile birlikte, el hijyeninin öneminin farkındalığını artıracak eğitim videosu Enfeksiyon Hemşiresi Melek Durukan tarafından sağlanırken, uygulamalar ile de etkinlik desteklendi.

‘Ellerimizi Yıkayalım Sağlığımızı Koruyalım’ sloganı ile farkındalığın artırılması yönünde düzenlenen “5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü” etkinliğine; Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastane Yöneticisi / Başhekim Doç. Dr Bülent Hacıhamdioğlu, Hastane Başhekim Yardımcıları, Hastane Yöneticileri, Hastane Müdürleri ve Hastane personelleri katılım gösterdi.

5 Mayıs Dünya El Hijyeni günü ile alakalı olarak açıklamalarda bulunan Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojik Uz. Dr. Abdurrahman Kaya şunları kaydetti: “Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 Mayıs 2005 yılında “Dünya El Hijyeni Günü olarak kabul edilmiş ve ‘temiz bakım, güvenli bakımdır’ sloganı ile sağlık çalışanlarının el hijyeni konusunda bilgi ve farkındalıklarının artırılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda; el yıkama, antiseptikle el yıkama, antiseptikle el ovalama veya cerrahi el antisepsisini ifade etmek için kullanılan genel bir kavramdır. Tüm dünyada sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar önemli bir halk sağlığı problemidir. Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde en önemli kurallarda birisi el hijyenidir. Bu bağlamda günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller geliyor. Bu nedenle sadece hastanelerde değil günlük hayatta da insanların el hijyenine dikkat etmesi gerekmektedir. Ayrıca el yıkanmasındaki sıklık sağlığımız için önemlidir. Hastalıkların yayılmasından ve hastalığın oluşmasından bizleri her daim korur. Dokunulan her yüzeyde, hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır. Bu bakımdan gözle görülmeyen bu mikroplara karşı daima eller yıkanmalıdır” dedi.

Kaynak: İHA