Eklem Rahatsızlıklarında Artroskopi Yöntemi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serhat Yıldırım, omuz, diz ve ayak bileğinde görülen tekrarlayan çıkık, kas yırtılması ve kıkırdak hasarı gibi rahatsızlıkların artroskopi yöntemiyle tedavi edildiğini söyledi.

Eklem Rahatsızlıklarında Artroskopi Yöntemi
Artroskopi yönteminde eklem içini kamera ile görerek tedaviyi gerçekleştirdiklerini dile getiren Yıldırım, bu yöntemin açık ameliyata göre daha az doku hasarı ve kas zedelenmesine yol açtığının altını çizdi.

Artroskopiyle açık ameliyata göre daha az yumuşak doku hasarı olması nedeniyle iyileşme süresinin de kısaldığını belirten Gözde İzmir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serhat Yıldırım, “Bu yöntem, açık ameliyata göre hastalar için daha fazla avantaj sağlıyor. Hasta daha hızlı iyileşiyor ve günlük hayatına daha hızlı dönüyor. Yaşa bağlı olarak menisküs ve bağ dokuları da zamanla yaşlanıyor. Ufak bir zorlamayla bile eklemlerde sorun yaşanabiliyor. Bunun yanı sıra gençlerde de özellikle sporcular, ağır yük kaldıran ve vücut gücüyle çalışanlarda omuz, diz ve ayak bileği eklemlerinde rahatsızlık görülebiliyor. Omuz çıkıkları, kas yırtıkları, dizde menisküs ve çapraz bağ onarımları, ayak bileğinde kıkırdak hasarında artroskopi yöntemiyle başarılı sonuçlar alınabiliyor” diye konuştu.

Eklem rahatsızlığı bulunan kişilerin uyması gerekenler hakkında da bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Serhat Yıldırım, artroskopi sonrasında fizik tedavi sürecinin ameliyat kadar önemli olduğunu ve beslenme düzenine de dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA