Balıkesir'de Yemek Yarışması Heyecanı

Edremit ilçesinde yemek yarışması yapıldı. Ödüllü yarışmada, önce ilçelerdeki meslek liselerinin öğrencileri grupları, sonra da anne ve kızlarından oluşan takımlar yarıştı.

Balıkesir'de Yemek Yarışması Heyecanı
Balıkesir Valiliği tarafından başlatılan Eğitimde Niteliği Geliştirme ve İnceleme Projesi (BENGİ) kapsamında etkinlikler düzenleyen Edremit Yılmaz Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ünlü mutfak şeflerinin jüri üyesi olarak katıldığı profesyonel yemek yarışması gerçekleştirdi. Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Koç, bazı daire müdürleri, eğitimciler ve vatandaşların katıldığı yarışma okul bahçesinde düzenlendi.

Günler öncesinden hazırlıkları yapılan yarışmada, ilk olarak Ayvalık, Burhaniye ve Edremit ilçelerindeki meslek liseleri ile Edremit Çıraklık Eğitim Merkezi’nin yiyecek içecek hizmetleri bölümlerinde okuyan öğrencilerden oluşan gruplar hünerlerini sergiledi. Ardından da anne ve kızlarından oluşan 9 ayrı ekip, hazırladıkları yöresel yemeklerini jüri üyelerine sundu.

Süre kısıtlaması olan ve pek çok konuda kriterler aranan yarışmalarda, yemeklerini bitiren gruplar, jüriye sunumlar yaptı. Ünlü mutfak şefi, Ziraat Mühendisi ve TV programcısı Deniz Orhun’un da aralarında bulunduğu 5 kişilik jüri heyeti, zaman zaman seçim yapmakta zorlandı. Zeytinyağlı ev yemeklerinin ağırlıklı olduğu tatlar beğeni topladı. Okullar arasında yapılan yarışmada birinci olan takıma 600 TL, ikinci takıma 400 TL ve üçüncü takıma 300 TL’lik hediye çeki verildi.

Anne ve kızları kategorisinde dereceye girenlere ise, yemek takımları hediye edildi. Yarışmaların galiplerine, kupa, madalya ve hediyelerini, protokol mensupları takdim etti.

Kaymakam Ali Sırmalı, yaptığı konuşmada, okul yönetimi ve tüm katılımcılara teşekkür etti. Edremit Körfez Aşçılar Derneği’nin de destek verdiği yarışma akşam saatlerine kadar devam etti. Yarışmacılar ve jüri üyeleri, okul yönetimine ve destek verenlere teşekkür etti. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan şef Deniz Orhun, festival havasında bir yarışma gerçekleştirildiğini söyleyerek, “Çocuklarımız ve anneleri, bugün bize Kazdağları’nın şifalı otlarını, endemik bitkilerini, lezzetlerini gösterdi. Çok ta sofralarımızda kullanmadığımız, bilmediğimiz Kazdağları’nın 300 şifalı bitkisini soframıza lezzet olarak, tarif olarak getirdik. Bu konuyla ilgili Ankara’da Termotolyum Gastronomi Akademisi açılacak. Bin metrekarelik bir mutfak olacak. Türk mutfağının araştırılması ve geliştirilmesine faydalı bir merkez olacak. Şu anda burada da aslında bunun temellerini atıyoruz. Bu yarışmaya katılanlara ve emeği olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Yılmaz Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zuhal Herdan da, bölgede ilk kez böyle bir yarışma gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, “Bugün burada çok güzel bir etkinlik gerçekleştirdik. İlçelerimizin okullarını birleştirdik. Yarışmamızın en önemli kuralı da, tüm grupların mutlaka yöresel zeytinyağını, otlarını kullanmalarıydı. Çok orijinal lezzetler ortaya çıkarttılar. Bu yarışma körfezde ilk kez gerçekleştirildi” dedi.

Kaynak: İHA