Antalya Valisi Karaloğlu Manavgat'ta

Vali Karaloğlu: 'Bu kadar antik şehrin olduğu başka bir şehir yeryüzünde var mı bilmiyorum. Yoktur büyük bir ihtimalle. Ama bunları bir değere dönüştürebiliyor muyuz? Maalesef dönüştüremiyoruz'

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya'nın sahip olduğu antik şehirleri bir değere dönüştüremediğini söyledi.

Vali Karaloğlu, Manavgat'ın turistik mahallesi olan Side'de incelemelerde bulundu. Side Antik Kenti içinde bulunan 2 bin yıllık antik tiyatro, Apollon Tapınağı, Side Müzesi ve tarihi hamamı gezen Karaloğlu, Side Müze Müdürü Güner Kozdere ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı'dan bilgi aldı.

Antik kent içinde esnafla selamlaşan Vali Karaloğlu, hayırlı kazançlar temennisinde bulundu. Manavgat Belediyesi tarafından bu yıl Side içinde yapılan aydınlatma ve yol çalışmalarını da yerinde inceleyen Karaloğlu'na Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen tarafından bilgi verildi.

Yeni müze yapılması düşünülen eski Side Belediyesinin bulunduğu bölgeyi de gezen Vali Karaloğlu, burada gazetecilere açıklama yaptı.

Side'nin Antalya'nın en önemli ören yerlerinden biri olduğuna değinen Vali Karaloğlu, Side'de bugüne kadar çeşitli kazılar ve restorasyon çalışmaları yapıldığını hatırlattı.

Bugün de bazı çalışmaların devam ettiğini anlatan Karaloğlu, Manavgat Belediyesi ile ortak yaptıkları çalışmayla Side'de çarşı içi yenilemesi, sokak iyileştirmesi ve sokaklarda koruma imar planına uymayan yapıların kaldırılması gibi çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

- 'Side Müzesi yetersiz'

Tarihi hamamın içerisindeki Side Müzesi'nin mevcut bütün eserlerin sergilenmesine müsait olmadığına değinen Karaloğlu, 'Side'de yeni bir müze yapacağız, şu anda bulunduğumuz alan, yeni müze yapacağımız alan olacak inşallah. Şu anda buradaki mevcut binaları yıkarak burada kazandığımız alana yeni bir Side Müzesi kurulacak. Mevcut müzemizde bulunan eserler buraya nakledilecek. Şu anda mevcut müzemizde yersizlik nedeniyle sergileyemediğimiz eserleri de burada sergileme şansına kavuşacağız.' dedi.

Antalya’nın tarihi ve kültürel dokusunun turizmle buluşmasını da önemsediklerini anlatan Vali Karaloğlu, Side'de yapılan çalışmaların turizmin gelişmesine faydalı olacağına inandıklarını dile getirdi.

Antalya'ya gelen turistin otelden dışarıya çıkartılmasının istendiğini hatırlatan Vali Karaloğlu, şöyle konuştu:

'Bu tarihi mekanlarımızı, kültürel ve sanatsal etkinliklerimizi doğaya yönelik gezilerimizi, maceraya yönelik etkinliklerimizi artırıp bunları bir paket haline getirmemiz lazım. Herkes bulunduğu yerde müşteri beklerse müşteri gelmez. Ama elimizdeki bütün değerleri bir pakete dönüştürüp bunu gelen turistlere sunmamız gerek. Yani Manavgat'a gelen her turistin Side diye bir yerin olduğunu, burada çeşitli tapınakların olduğunu, antik tiyatronun bulunduğunu bilmesi lazım. Bunu bizim ona bir paket içerisinde sunmamız lazım. Biz bazen, 'Elimizde var, gelsin' diyoruz. Öyle bir şey yok. Turist Almanya'dan İngiltere'den nihayetinde bir tur operatörüyle oteliyle anlaşıyor, uçuyor ve geliyor. Onu oradan çıkarmak için bizim tahrik etmemiz lazım. Yani elimizdeki değerleri daha iyi anlatmamız, pazarlamamız lazım. İmkanımız çok. Antalya’nın genelinde Gazipaşa’dan Kaş’a kadar, dünyanın hiçbir şehrinde bu kadar antik tiyatronun olduğunu ben bilmiyorum. Bu kadar antik şehrin olduğu başka bir şehir yeryüzünde var mı? bilmiyorum. Yoktur büyük bir ihtimalle. Ama bunları bir değere dönüştürebiliyor muyuz? Maalesef dönüştüremiyoruz.'

- 'Perge'nin ziyaretçi sayısı yetersiz'

Karaloğlu, geçen hafta Perge Antik Kenti'ni gezdiklerini, bu kentin dünyada ayakta olma oranı en yüksek antik şehirlerden biri olduğunu kaydetti.

Antik kentin geçen yıl toplam 60 bin kişi tarafından ziyaret edildiğine değinen Karaloğlu, 'Çok komik bir rakam. Geçen sene bu şehre en kötü sezonda 6,5 milyon yabancı geldi. İyi sezonda 12 milyon yabancı geliyor. Biz Perge gibi bir antik şehre eğer 60 bin ziyaretçi götürebiliyorsak, hepimizin, bu kenti yöneten, bu kentte turizm işiyle iştigal eden, bu kentte belediye başkanlığı yapan kim varsa hepimizin turizmi yeniden tartışmamız, yeni hikayeler yazmamız gerekir diye düşünüyorum.' dedi.

Vali Karaloğlu, berberindeki heyetle Manavgat Ticaret ve Sanayi Odasını da (MATSO) ziyaret ederek, oda çalışmaları hakkında MATSO Başkanı Ahmet Boztaş'tan bilgi aldı.

Karaloğlu, ilçe ekonomisinin çeşitlendirilmesi konusunda en önemli alanlardan birinin Manavgat'a kazandırılması düşünülen Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olduğunu belirterek, MATSO'nun çalışmalara start vermesi ve KOSGEB Temsilciliğinin de ilçeye kazandırılması için gereken girişimlerin yapılması konusunda talimat verdi.

Manavgat ziyaretlerinde Vali Karaloğlu'na, Manavgat Kaymakamı Nazmi Günlü, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ile kurum ve kuruluşların müdür ve amirleri de eşlik etti.

Kaynak: AA