Antalya'da 'Arabuluculuk' Sempozyumu

Antalya’da ’Ticari Uyuşmazlıklarda Arabulucuk ve Arabuluculukta Avukatın Rolü’ konulu sempozyum düzenlendi.

Antalya'da 'Arabuluculuk' Sempozyumu
Sempozyum, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Antalya Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Orhan Özdemir, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Rıza Çan, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Ali Nevzat Açıkgöz, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. İsmail Yüksek, Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan ve farklı ülkelerden Arabulucuların katılımıyla sabah saatlerinde Su Hotel’de gerçekleşti.

Sempozyumda konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, mahkemelerde bulunan iş yüküne vurgu yaparak, arabuluculuğun faydalarından bahsetti. Özellikle gayrimenkul ve ticaret davalarının çokluğundan bahseden Karaloğlu, dava yükünü azaltmak için tüm dünyada klasik yargılama metotlarının yanı sıra alternatifler geliştirildiğine işaret etti.

2012 yılında uyuşmazlıkla ilgili yasa çıktığına işaret eden Karalolu, vatandaşın arabuluculukla işlemlerini çok hızlı gerçekleştireceğini belirterek, "Önemli olan toplumsal barışın sağlanmasıdır. Taraflar yorulmayacak gerilmeyecek. 15 dakikada itilaflar sonuçlanacak. O kadar sürede adliyenin yolunu bulamaz vatandaş. Vatandaşın dilekçeyi vereceği yeri bulma süresinde arabulucu bu itilafı çözecek" dedi.

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, davaların hukuken çözüldüğünü ancak bazı davalar sonrası iki taraf arasındaki ilişkilerin kopma derecesine geldiğini söyledi.

Arabuluculuğun iki taraf arasındaki husumeti de çözdüğüne işaret eden Öztatar, "Çoğu zaman davaları kazandığımızda, bazı şeyleri kaybettiğimizin farkına varmıyoruz. Karşıdaki insanı kaybediyoruz, arabuluculuk bunda önemli" ifadelerini kaydetti.

Öztatar, arabuluculuk metoduyla mali açıdan da vatandaşların rahat edeceğini belirterek, "Harç, tanık ve bilirkişilik gibi ücretler yok, sadece arabuluculuk gibi bir ücret var" diye konuştu.

Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ise, arabuluculuğun sistematik teknikler uygulayarak tarafları bir araya getiren, onları birbirlerini anlamalarına yardımcı olan bir metot olduğunu kaydetti.

Antalya’da 207 arabulucunun olduğunu belirten Solmaz, "Eğitim almış tamamen tarafız bir arabulucu, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek, karşılıklı anlayış, saygı ve sevgi çerçevesinde aralarındaki uyuşmazlıkların çözülmesine yardımcı oluyor. Bu şekilde uyuşmazlıkların çözülmesine yardımcı oluyor. Arabuluculuk, toplumsal barışa, huzura ve bireysel mutluluğa önemli bir katkı sağlıyor" dedi.

Kaynak: İHA