ABD'de Tarım Dışı İstihdam Beklentiyi Aştı, İşsizlik Geriledi

ABD'de geçen ay 185 bin seviyesinde beklenen tarım dışı istihdam 211 bin arttı Ülkede işsizlik oranı nisanda yüzde 4,4'e gerileyerek son 10 yılın en düşük seviyesini kaydetti Ortalama saatlik ücretler nisanda yüzde 0,3 artarak beklentiyi karşıladı.

ABD’de tarım dışı istihdam artışı nisanda 211 binle beklentiyi aşarken, işsizlik oranı yüzde 4,4’e gerileyerek son 10 yılın en düşük seviyesine indi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın istihdam raporuna göre, tarım harici sektörler nisanda 211 bin kişiye yeni iş imkanı sağladı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası açısından büyük önem taşıyan veriye ilişkin piyasa beklentisi 185 bin seviyesindeydi.

Mart ayına ait tarım dışı istihdam 98 binden 79 bine, şubat ayı verisi ise 219 binden 232 bine revize edildi. Son 3 aylık ortalama istihdam artışı ise nisan itibarıyla 174 bine geriledi.

- İşsizlik yüzde 4,4’e indi, ücretler yüzde 0,3 arttı

Rapora göre, ABD’de işsizlik oranı, nisanda önceki aya kıyasla 0,1 puan azalarak yüzde 4,4’e indi. Böylece Mayıs 2007'den bu yana en düşük seviyesini kaydeden işsizlik oranına ilişkin beklenti ise 0,1 puanlık artışla yüzde 4,6'ya yükseleceği yönündeydi.

Söz konusu dönemde, iş gücüne katılım oranı yüzde 63’ten yüzde 62,9’a gerilerken, haftalık ortalama çalışma saati ise 34,3'ten 34,4'e yükseldi.

Fed'in enflasyon açısından dikkatle izlediği ortalama saatlik ücretler de nisanda yüzde 0,3 yükselerek piyasaların artış beklentisini karşıladı.

Analistler, mart ayında hayal kırıklığı yarattıktan sonra nisanda beklentileri aşan tarım dışı istihdam artışını, 'iş gücü piyasasındaki iyileşmenin sürdüğü' şeklinde değerlendirdi.

İşsizlik oranının gerilemeye devam etmesinin, Fed’in 'aşırı düşük işsizlik' endişelerini artırabileceği belirtiliyor. Fed’in mart ayında yayınladığı son ekonomik tahminler, ülkede işsizlik oranının bu yıl ve 2018'de yüzde 4,5 seviyesinde kalacağına işaret ediyordu.

Bu arada, Fed’in haziran toplantısında faiz artırmasına yönelik piyasa beklentisi, güçlü istihdam verilerinin ardından yüzde 78,5’e yükseldi.

Federal Açık Piyasa Komitesi, 13-14 Haziran'da Washington'da bir araya gelecek. Fed Başkanı Janet Yellen da ekonomik projeksiyonların ve faiz beklentilerinin güncelleneceği toplantının ardından gazetecilerin karşısına geçecek.
Kaynak: AA