'2. Ormancılık Ve Su Şurası'

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, özellikle kedi ve köpek gibi evcil hayvanların korunması ile ilgili kendilerine her gün onlarca e-mail geldiğini ifade ederek, “Şimdi bu sene biz hayvan başına kedi ve köpek için belediyelere hibe olarak 50 TL veriyoruz. Ayrıca microcip takıyoruz yani bir kedi ve köpeği istediğimiz an takip etmek için” dedi.

'2. Ormancılık Ve Su Şurası'
Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar’da başlayan “2.Ormancılık ve Su Şurası” toplantısına katıldı.

Termal bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım ile birlikte Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda görev yapan bürokratlar ile birlikte çalışanlar katıldı.

Toplantıda bakanlığa bağlı kurumların ve faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Eroğlu, Orman Genel Müdürülüğü aracılığı yürütülen ağaçlandırma faaliyetlerine değinde. Kurumun orman varlığımızı arttırmak için gayret ettiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, bu konuda hedeflerinin ise 2023 ‘bütün dünyadaki herkes için bir fidan dikmek’ olduğunu anımsattı. Bu güne kadar 3 milyar 750 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını aktaran Bakan Eroğlu şunları söyledi:

“Hakikaten ağaçlandırma çok önemli. Bir kere biz fidan üretiminden başladık. Eskiden aynı kurum yılda 70 milyon civarında fidan üretiyormuş. Ama biz şu an da yaklaşık 350-400 milyon fidan üretiyoruz. Aynı fidanlıklarda daha az elemanla. Bunu da ilk defa gerekirse bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyelere, muhtarlıklara, sivil toplum kuruluşlarına ücretsiz fidan veriyoruz. Bu gerçekten büyük bir çığırdır. Gittiğimiz yerlerde dahi vatandaşlara ücretsiz fidan dağıtıyoruz. Bakan olarak ilk yaptığım şey ‘bundan sonra ücretsiz olarak fidan dağıtılacak’ diye talimat verdim ve neticede hakikaten her tarafı ağalandırıyoruz. Ben ağacı ve yeşili seven herkese gönülden teşekkür ediyorum. Şu ana kadar 3 milyar 750 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bu yeterli mi? Bana göre yeterli değil. COP 12 Çölleşme ile Mücadele Konferansı’nda dedik ki ‘biz bütün dünyadaki herkes için bir fidan dikelim’ diye karar aldık. Hedefimiz 2023 yılına kadar 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak olacaktır. Bu gerçekten çok önemli bir adımdır.”

“En az 50 tane e-posta mesajı geliyor”

Avcılıkla ilgili bazı sıkıntılar olduğunu ve şikayetler aldıklarını da aktaran Bakan Eroğlu, “O konulardaki tavsiyelerinizi bekliyoruz. Avcılar bizim AVMİS diye program yaptık. Bilgisayar ortamına giriyor oraya nerede av yapacağını, yasak bölge olup olmadığını bölgesini kontrol etsin diye. Ama tabi bazı avcılar girmek istemiyorlar. O konuda da bazı şikayetler var. Ayrıca bir takım satışlarda ki alınan vergiler sıkıntılar var onlar da ele alınırsa faydalı olur diye düşünüyorum. Son olarak da Doğa Koruma Milli Parklar aslında özellikle ev hayvanları kediler, köpekler kontrolü bize ait değil ama buda çok önemli hale geldi. Bunu da biz sahiplendik. Aslında bir kanunumuz var fakat o kanunla ilgili değişiklikler yapıldı yeni bir kanun teklif edilmişti. Genel kurula kadar intikal etti ama geçen dönem görüşülemedi. Şimdi tekrar görüşülecek. O konuda da burada uzmanlar var bizim için önemli çünkü en çok e-posta mesajı onlardan geliyor. En az 50 tane e-posta mesajı geliyor ‘şurada şu köpek şöyle oldu şu kedi böyle oldu’ diye. Tabi ki biz bütün canlıları seviyoruz yaradan dan ötürü bütün yaradılmışları sevmek bizim boynumuzun borcu” diye konuştu.



“Esasen Avrupa’da biliyorsunuz uyutma var”

Konuşmasında ayrıca hayvanların korunması ile ilgili yapılan çalışmalara hakkında da bilgiler veren Bakan Eroğlu, evcil hayvanların korunması ile ilgili her gün kendisinin yaklaşık 50 e-maili okuduğunu kaydetti.

Bakan Eroğlu’nun esprili bir dille “Her gün bu mailleri okumaktan usandım, bizi bundan kurtarın” demesi ise salondakileri güldürdü. Avrupa’da hayvanların uyutma adı adlında öldürüldüğü belirten Bakan Eroğlu şunları söyledi:

“Esasen Avrupa’da biliyorsunuz uyutma var. Uyutma esasen uydurma, uyutma diye bir şey yok öldürüyor yani. Ama bizde böyle bir şey olamaz. Bütün canlıları yaşatmak bizim boynumuzun borcu. Ama onları da kontrol etmek lazım şimdi 6 tane hedef koyduk, bu konuda çok önemli özellikle bu konudaki tavsiyelerinizi de bekliyoruz. Özellikle bizim kısırlaştırma, aşılama, küpeleme, sahiplendirme ve diğer bakım tedavi hizmetleri gibi 6 tane bir eylem planımız var. Bunun için belediyeleri de güçlendiriyoruz biz yüzde 45’e kadar maddi destek hibede veriyoruz. Bu konuda Türkiye’de pek çok yerde hayvan bakım rehabilitasyon merkezleri kuruldu ama kısırlaştırma, küpeleme ve sahiplendirme faaliyetlerini daha da hızlandırmamız gerekiyor. Şimdi bu sene biz hayvan başına kedi ve köpek için belediyelere hibe olarak 50 TL veriyoruz. Ayrıca her türlü malzemesini küpeleme hatta microcip takıyoruz yani bir kedi ve köpeği istediğimiz an takip etmek için. Sahibi kim, aşıları var mı? Diye. Microcip dahil takıyoruz. Bu konularda artık bana gelen maillerden her gün okumaktan artık usandım. Sizlerinde yardımlarını bekliyoruz. En azından bizi bu e-maillerden kurtarırsanız, onun için biz buradan duyuruyoruz isteyen belediyelere yatırımın yüzde 40’ı kadar hibe destek veriyoruz.”

Bakan Eroğlu buradaki programının ardından çeşitli temaslarda bulunacağı programına devam etmek için kent merkezine hareket etti.
Kaynak: İHA