Vezirköprü'de Doğalgaz Yangını Tatbikatı Yapıldı

Vezirköprü ilçesinde yangın söndürme tatbikatı yapıldı.

Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan boş arazide itfaiye personeline ve doğalgaz dağıtım şirketi çalışanlarına doğalgaz yangınına müdahale eğitimi ve uygulamalı olarak verilirken söndürme teknikleri hususunda da bilgilendirme yapıldı.

Doğalgazın yapısı ve yangınlarının söndürülmesi hakkında bilgi veren dağıtıcı firma yetkilisi İbrahim Özdemir, 'Doğalgaz moleküler bir yapıya sahiptir. Bulunduğu ortama sızması durumunda çabucak yayılabilir. Özellikle dikkat edilmesi gereken konu doğalgaz kokusu alıyorsanız kesinlikle o ortamda elektrik anahtarını açmayın, telefonunuz çalarsa cevap vermeyin meşgule atmayın, yapmanız gereken tek şey ortamı havalandırmak. İtfaiye ekipleri de yangın ihbarı aldığında eğer yangının çevresinde doğalgaz tesisatı varsa kesinlikle binadaki gaz vanasını kapatıp, 187 doğalgaz acil ekiplerine de haber vermeleri gerekir.' diye konuştu.

Doğalgaz yangınlarının su ile söndürülemeyeceğini ifade eden Özdemir, 'Doğalgaz yangınlarını kesinlikle su ile söndüremezsiniz. Çünkü su hidrojen ve oksijen moleküllerinden oluştuğu için alevi gördüğünde uzun sureli aleve maruz kalan su molekülü hidrojen ile oksijeni bir birinden ayırır biri yanıcı diğeri yakıcı özellikte olduğu için alev daha da çoğalır. Eğer ana vanayı kapattığınız halde gaz yanmaya devam ediyorsa yanan gazın sızıntısı kesilene kadar su ile etrafı ıslatarak sıçramasını önleyebilirsiniz.' dedi.

İtfaiye ekiplerine ve dağıtım şirketi çalışanlarına verilen bilgilerin ardından tatbikat yapılarak doğalgaz yangına müdahale teknikleri gösterildi.

Kaynak: AA