Öğrencilerden Doğal Yüz Temizleyici

Elazığ’da ergenlik çağında çıkan sivilcelere çözüm arayan iki ortaokul öğrencisi, otlardan doğal yüz temizleyicisi yaptı.

Öğrencilerden Doğal Yüz Temizleyici
Gazi Kamil Ayhan Ortaokulunda okuyan 7. sınıf öğrencileri Ceyla Yazar ve Şeyma Aydınlı, ergenlik döneminde çıkan sivilcelere çözüm aramaya başladı.

‘Temiz Yüz, Temiz Cilt’ ismini verdikleri proje kapmasında araştırma yapan iki öğrenci, antiseptik özelliği olan gül, kekik, mersin, lavanta ve ısırgan otları üzerine çalışma yaptı. Otları teker teker kaynatan öğrenciler, daha sonra mikrop öldürücülüğünü artırmak için içlerine etil alkol koyarak sivilcelere ve siyah noktalara iyi gelen doğal bir losyon üretmeyi başardı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen öğrenciler, yaptıkları doğal losyonu da fuarda sergiledi.

Ortaokul süreciyle ergenlik dönemine girildiğini ve oluşan sivilce sorunlarına bir çözüm aradıklarını belirten öğrencilerden Ceyla Yazar, “Bunun için antiseptik özelliği olan 5 farklı bitki türü ile etil alkolü karıştırdık. Cildi en iyi temizleyen toniği bulmaya hedefledik. Antiseptik özelliği olan gül, kekik, mersin, lavanta ve ısırgan otunu ilk önce kaynattık. Daha sonra ise mikrop öldürücülüğünü artırmak için içlerine etil alkol koyduk” dedi.

Elden ettikleri losyon ile sivilce etkilerinin azaldığını ifade eden Yazar, “Etil alkol mikropların öldürücülüğü artırmıştır. Yüzleri temizlemeye doğal bir çözüm arıyoruz. Hem kirli yüzeylerde hem de kendi yüzümüzde denedik ve faydasını gördük. Zararı olmadığı için arkadaşlarımıza da denemeyi düşünüyoruz. Her bir losyonun faydası var. Bazıları siyah noktaları giderirken bazıları da yüzü temizliyor ve parlatıyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA