Kılıçdaroğlu'ndan YSK esprisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bu referandum bize, yalnız olmadığımızı gösterdi. Değişik renklerde, değişik seslerde onbinlerin demokrasi paydasında buluştuğunu gösterdi. Demokrasi paydası mükemmel bir şey öğretti bize, demokrasiyi savunan en az yüzde 50 var. Bu, olağanüstü bir fırsat penceresi sunuyor.' dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan YSK esprisi
Kılıçdaroğlu'ndan YSK esprisi
Kılıçdaroğlu, “Referandum ve Sonuçlarının Türk Demokrasisine Etkisi” başlıklı 130. Bab-ı Ali Toplantıları'ndaki konuşmasında, katılımcı demokrasinin önemli bir ayağı olan referanduma, bütün ülkelerin temel konularda başvurduğuna işaret etti.

Referandumun amacına uygun olması için gereken koşulları, 'özgürlükçü bir ortam', 'halkın süreç öncesinde ve süreç içinde bilgilendirilmesi' ve 'evet ve hayır oyu kullanımı için eşit koşulların sağlanması' şeklinde sıralayan Kılıçdaroğlu, 16 Nisan referandum sürecine değinerek, şunları söyledi:

'Özgürlükçü bir ortamda yaptık mı? Hayır. Bunu, dünyada bilmeyen hiç kimse yok, herkes bu referandumun eşit koşullarda yapılmadığını gayet iyi biliyor. Devletin bütün imkanlarının kullanılması, özgürlükçü bir ortamda olmaması, KHK'lar, OHAL uygulamaları... Bütün bunlar referandumun üzerinde bir gölge olarak durdu. Süreç öncesinde ve süreç sırasında yeterli bilgilendirme oldu mu? Hayır. Parlamentodaki görüşmeler kamuoyuna yeteri kadar yansımadı, televizyonlar yeteri kadar bunları vermedi. Tek boyutlu tartışma programları geniş bir medyada yer aldı. Dolayısıyla yapılan düzenlemelerin Türkiye için ne kadar mükemmel düzenlemeler olduğu ama aksi görüşü savunanların geriye itildiği bir sürece hep beraber tanık olduk. Bilgilendirme yeteri kadar ve sağlıklı olmadı. Eşit koşullarda da gidilmedi. Bunu da herkes biliyor zaten. Bütün bunlara rağmen ortaya bir sonuç çıktı. Ortaya çıkan sonuç, yüzde 100 inandığım bir şeyi ifade edeyim, 'hayır'ın yüksek olduğu bir sonuç çıktı ortaya. Sandığa gidip oy kullanan bütün vatandaşlar benim için çok değerli. Onlara yürekten teşekkür etmemiz lazım. Bu kadar baskıya, şantaja rağmen, 'Acaba oyumu açıklarsam başıma bir bela gelir mi?' kaygısına rağmen gittiler, oylarını kullandılar. YSK'nın son anda aldığı bir karar olayı tamamen değiştirdi, bu referandum sürecinin meşruiyetine gölge düşürdü. Yasaya açıkça aykırı bir karar almaktan çekinmediler.'

Kılıçdaroğlu'ndan YSK esprisi

Kılıçdaroğlu, YSK için son kullandığı deyimin 'çete' olduğunu hatırlatarak, 'Bir yargı çetesi var orada. 'Neden çete diyorsunuz?' diye eleştirdiler. Yasaya uygun davranmayan insanların bir araya gelip karar aldıkları süreç çete sürecidir zaten. Burada bir yasa var ve hiçbir yoruma yer vermeyecek kadar açık. 'Mühürsüz oy pusulaları geçersizdir' diyor yasa. Peki siz nasıl 'Geçerlidir' dersiniz? Doğru bir tanımlama değil ama bütün bunların tamamı yapıldı.' şeklinde konuştu.

Referandumun ardından çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, 'Örgütlerimizin tamamına talimat verdik. Önümüzdeki 2 ay içinde 'evet' veya 'hayır' hangi oyu kullanmış olursa olsun, gittiğimiz her yere yeniden gideceğiz ve teşekkür edeceğiz. Bir espri yapayım. Adalet ve Kalkınma Partisi de bir teşekkür ziyaretinde bulunacakmış ama onlar YSK'yı ziyaretle başlamışlar.' dedi.

'HAYIR' DİYEN KESİM, EĞİTİMLİ KESİM

'Hayır' oyu verenlerin eğitimli insanlar olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, 'hayır'cıların 'evet' oyu verenlere demokrasiyi çok iyi bir şekilde anlatabileceğini öne sürdü.
Kılıçdaroğlu konuyla ilgili şunları söyledi:
'En az yüzde 50'nin ağırlığı eğitimli bir kesim. Dünyayı sorgulayan bir kesim. Evet oyunu kullanlara demokrasiyi en iyi şekilde anlatacak bir kesim bu kesim.'


Kaynak: AA