Karagöz İle Hacivat'ın Anadolu'ya Gelişinin 500'Üncü Yılına Özel Sergi

Karagöz ve Hacivat’ın Anadolu topraklarına gelişinin 500’üncü yılında Eyüp Belediyesi’nde Karagöz Hacivat Sergisi açıldı. Hayali Suat Veral’in sergisi Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyor.

Karagöz İle Hacivat'ın Anadolu'ya Gelişinin 500'Üncü Yılına Özel Sergi
Geleneksel Türk Gölge Oyunu’nun Anadolu topraklarına gelişinin 500’üncü yılında açılan Karagöz Hacivat Sergisi’ne Eyüp Belediyesi ev sahipliği yaptı. Belediye binası fuaye salonunda gerçekleştirilen sergide Karagöz ve Hacivat’ın birbirinden farklı tiplemeleri yer alıyor. Karagöz Hacivat ustalığı yapan Hayali Suat Veral’in eserlerinden oluşan serginin en dikkat çeken özelliği ise Türkiye’de bir ilk olması. Büyüklükleri 38 santimetre ile 1 buçuk metre arasında değişen Karagöz Hacivat tasvirleri ilk olma özelliğini ise boyutlarından alıyor. Öte yandan tüm tasvirler deve ve dana derisine işlenerek ortaya çıkıyor. Eyüp Belediyesi Şeker Hayat ve Engelliler Sürekli Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nden (ESER) gelen özel çocuklar sergiyi gezdi. Şeker Hayat ve ESER’den gelen özel çocuklara Hayali Suat Veral, özel bir gölge oyunu gösterimi de yaptı.

Eyüp’ten kültür sanata destek

Sergi açılışına katılan Eyüp Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Davut Akgül, “Sergimizin özelliklerinden usta sanatçımız sergiyi gezerken bahsedecek. Bu sergiyi yapmaktan kıvanç duyuyoruz. Başkanımız Remzi Aydın’ın Eyüp’te kültür ve sanatın her rengini barındırma hedefi özellikle geleneksel sanatlarımızı geleceğe taşıma misyonuna verdiği önem bizleri bu konuda ciddi motive ediyor. Hem geleneksel sanatlarımıza hem gençlerimize hem de kültür sanatın her alanına destek veriyor” ifadelerine yer verdi.

"37 yıllık emeklerin her biri el emeği"

İlk defa bu denli büyük tasvirlerin yapıldığını belirten Karagöz ustası Hayali Suat Veral, “Her şeyden önce böyle bir serginin huzurunu yaşamak beni çok mutlu ediyor. Anlam taşıdığı bu noktada da baktığınızda gençlerimiz ve çocuklarımız burada. Her ne kadar bazı noktalarda engel gibi gözükse de onların hayat dünyaları bu Karagöz sergisi ile o kadar güzelleşti ki bu anlamda çok mutluyum. Türkiye’de böyle bir örnek olmadı daha önce. 37 yıl içerisinde verdiğiniz bu emekler bu çalışmalar tamamen el emeği göz nuru. Deriden yapılmış eserler, 38 santimlik tasvirleri düşündüğünüzde bu eserler 60 santim, 1 metre ve daha fazlasından oluşuyor. Dolayısıyla bu sanatın içerisinde yıllarca çaba sarf edip yer almak beni ayrıca mutlu ediyor. Karagöz Hacivat’ın bugün de Anadolu topraklarına gelişinin 500’üncü yılını kutlamış oluyoruz” dedi.

Kaynak: İHA