Giresun'da Keneyle Mücadele Çalışmaları Başlatıldı

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Angın, Kelkit Vadisi'nde yer alan ilçelerde keneyle mücadele çalışmalarının başlatıldığını bildirdi.

Angın, yaptığı yazılı açıklamada, Kelkit Vadisi bölgesinde bulunan Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde keneye karşı mücadele çalışması başlatıldığını belirterek, mücadelenin eylül ayı sonuna kadar devam edeceğini kaydetti.

Kene mücadelesi çalışmalarında, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından temin edilen, et ve sütte kalıntı bırakmayan ilaçların kullandığını dile getiren Agın, şunları ifade etti:

'Bu kapsamda, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar muhtarlıkların ve önder çiftçilerin de desteği sağlanarak, riskli yerler başta olmak üzere ücretsiz olarak ilaçlanmakta. Çevre kirliliğine yol açması ve doğada faydalı canlılara da zarar verebilmesi nedeniyle mera gibi açık alanların ilaçlanması ise önerilmemektedir.'

Angın, ilaçlı mücadele çalışmalarının temel amacın, kenelerin biyolojik üreme zincirini kırarak popülasyonunu mümkün olduğunca azaltmak olduğunu, kenelerin herhangi bir mücadele yöntemiyle tamamen yok edilmesinin söz konusu olmadığına işaret etti.

Bu açıdan yaz döneminde kene tutunmasına karşı dikkatli olanması gerektiğini ifade eden Angın, şu tavsiyelerde bulundu:

'Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte, vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılmalı. Kene tespit edilirse çıplak elle dokunmamak şartıyla parçalamadan ve ezmeden en kısa sürede çıkartılması gerekir. Bunun için en yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Çünkü kene yapışmasından sonra kan emmeye başlaması dolayısıyla virüsü bulaştırması için belirli bir zamanın, ortalama 12 saat geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle arazi dönüşünde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa gün geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir. Ayrıca çiftçilerimizin, yaz mevsiminde tarlada çalışma saati olarak, kenelerin hareketsiz veya en az hareketli oldukları, sıcaklığın 15 derecenin altında olduğu zaman dilimleri olan sabah 05.00-10.00 ve akşam 17.00-20.00 saatlerini tercih etmeleri faydalı olacaktır.'

Kaynak: AA