Fındıkta Küllenme Tehlikesi

Ordu’da son 3-4 yıldır fındık bahçelerinde görülmeye başlanan küllenme hastalığına rekolteyi yüzde 20 oranında düşürdüğü açıklandı.

Fındıkta Küllenme Tehlikesi
Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini, ihracatının yüzde 70’ini elinde bulunduran Türkiye, son yıllarda fındık bahçelerini esir alan küllenme hastalığı ile mücadele ediyor. Fındık bahçelerinin bakımsızlığından kaynaklanan küllenme hastalığının rekolteye olumsuz etki ettiğini açıklayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Küllenme hastalığı fındık rekoltesini yüzde 20 oranında düşürdü” dedi.



“Küllenme hastalığı rekolteyi yüzde 20 düşürdü”

Küllenme hastalığının son 4 yıldır Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Ordu, Giresun ve Trabzon’da sık görülmeye başlandığını, bu yıl ise Batı Karadeniz’de ortaya çıktığını belirten Arslan Soydan, “Hastalık çotanak ve yaprakların üzerinde beyaz bir tabaka oluşturarak fındığın fotosentez yapmasını engelliyor. Rekoltenin düşük olmasının ciddi sebeplerinden birisi de küllenme hastalığı oluyor. Türkiye fındık rekoltesi ortalaması 600-650 bin ton iken son yıllarda 400-450 bin ton civarında oluyor. Bunun önemli bir sebebi de küllenme hastalığıdır. Yıllık yüzde 20’lere yakın rekolte düşüklüğü yaşıyoruz. Bu da ihracata olumsuz etki ediyor. Fındık bahçelerinin mutlaka bakımının yapılması lazım” diye konuştu.



“Fındık bahçeleri bakımsız”

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, bahçelerinde küllenme hastalığına rastlanan üreticilerin ilaçlamayı mutlaka yapması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, fındık bahçelerinde küllenme hastalığının dip sürgünleri temizlenmeyen, bakımı yapılmayan bahçelerde sık görüldüğünü belirterek, “Üreticilerimiz fındık bahçelerine gerektiğinden fazla dikim yapıyor. Bu durum fındık bahçelerinin hava almasını engelliyor. Ayrıca dip sürgünleri temizlenmediğinde bahçede büyük bir nem oranı ortaya çıkıyor ve neticesinde küllenme hastalığına meydan veriyor. Bu durumun önüne geçmek için fındık bahçelerinin temizlenmesi, bakımının yapılması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA