Erkence Zeytini İçin Taş Ocağı Tepkisi

İzmir Erkence zeytininin gen merkezi Seferihisar Orhanlı Vadisi’ne taş ocağı yapılması için verilen Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu tepkiyle karşılandı.

Erkence Zeytini İçin Taş Ocağı Tepkisi


Seferihisar Belediyesi’nin yaptığı çağrıyla köylüler, çevreciler, sivil toplum örgütleri 6 Mayıs Cumartesi günü bir araya gelerek İzmir Erkence zeytininin gen merkezi Seferihisar Orhanlı Vadisi’ne yapılması planlanan taş ocağına karşı eylem gerçekleştirilecek. Eylemde, Erkence zeytini fidanı dikilecek.

"Kararın iptalini istiyoruz"

Konuyu yargıya taşıyacaklarını söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sesimizin daha gür çıkması için tüm halkımızı bu doğa katliamına yol açacak karar karşısında tepki göstermeye davet ediyorum. Çok özel bir ürün olan Erkence zeytinini yaşatmak, korumaya çalışmak yerine yok etmeyi, taş ocağı yapmayı düşünmek geleceğimizi karatacak bir karar. Bu kararın iptalini istiyoruz. İptal ettirene kadar da haklı haykırışımızı sürdüreceğiz. Tüm halkımızı bekliyoruz. İzmir’in dağlarında taş ocakları açmasın” dedi.



Erkence zeytini

Erkence zeytini, İzmir Yarımada’ya özgü, binlerce yıldır yetiştirilen son derece nadir bir zeytin ırkı. Dünyada yalnızca İzmir Yarımada’da yaşayan bu zeytin ırkı binlerce yıldır lezzetli ve sağlıklı yağ üretiminde kullanılıyor. Erkence zeytinlikleri karakteristik olarak hiç sulanmadığı, sürülmediği ve hiçbir kimyasala maruz kalmadığı için dünyanın en saf ve sağlıklı zeytinyağlarından birinin üretiminde kullanılıyor. Erkence zeytini aynı zamanda İzmir’in en önemli damak tatlarından biri hurma zeytinin de üretilebildiği tek ağaç. Seferihisar’ın Orhanlı Vadisi ise Erkence zeytini ağaçlarının bu güne kadar en iyi korunduğu vadilerden biri ve bu zeytin ırkının gen merkezlerinden biri.

Seferihisar Orhanlı köyündeki eylem, 6 Mayıs Cumartesi günü Saat 10.30’de gerçekleşecek. Ayrıca aynı gün bundan böyle her cumartesi günü kurulacak olan Orhanlı köylülerinin sadece kendi ürettiklerini satacakları Orhanlı Doğal Pazarı’nın da açılışı yapılacak ve ardından Murat Sincer konser verecek.
Kaynak: İHA