Bakan Özlü, Forum İstanbul 2017 İsimli Toplantıya Katıldı

Türkiye’deki ‘Sanayi Devrimi 4.0’ hakkında bilgiler veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü sayısal verilerek değinerek, “2018’de sanayide kullanılacak robot sayısının 3 milyon olması bekleniyor” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü Forum İstanbul 2017 isimli toplantının Sanayide ve Teknolojide Dijital Dönüşüm isimli panelin açılışına konuşmacı olarak katıldı.

Yaptığı açılış konuşmasında Türkiye’nin teknoloji üretiminin artması gerektiğine değinen Bakan Özlü, ‘Dördüncü Sanayi Devrimi’ ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Teknoloji transfer eden değil teknoloji üreten bir Türkiye’nin olması gerektiğini ifade eden Bakan Özlü, “ Şahsen transfere karşı değilim ama transferde şöyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Transfer eden bir ülke olarak, sürekli transfer edilen ülkeleri geriden takip etme durumunda kalıyoruz. Anadolu’da basit bir söz vardır, ‘Veren el, alan elden üstündür’ der. Her zaman alıcı olma durumunda olmak iyi bir şey değil. Biz Türkiye’nin kendi teknolojisini üreten bir ülke olmasını istiyoruz. Kamuda ve bununla ilgili özel sektörde bu maksatla düzenleme gerçekleştirdik. Hayata geçirmeye çalışıyoruz” dedi.

“2018’de sanayi de kullanılacak robot sayısının 3 milyon olması bekleniyor”

Sanayi Devrimi 4.0 hakkında sektör temsilcilerine ve kamuoyuna bilgilendirme yapan Özlü, gelecek yıllara dair rakamlardan da bahsederek, “‘Sanayi Devrimi 4.0’ dediğimiz ve ya bizim Türkiye’nin kendi sanayi devrimi diye isimlendirdiğimiz kavram esasen yıllardır devam etmekte olan bir teknolojik evrimin doğal bir uzantısı olarak oluştu. Bilgi teknolojilerine dayalı üretim teknikleri ve artan bilgi işleme kapasiteleri bütünleşik akıllı fabrikaların kurulmasını mümkün hale getirdi. 2017 yılındayız, gelecek yıl yani 2018 yılında sanayi de kullanılacak olan robot sayısının 3 milyon adet olması bekleniyor. Birbirine bağlı cihaz sayısı 13 milyardan 29 milyara çıkacak. Biraz daha ileri gidersek 2020 yılında nesnelerin interneti pazarın büyüklüğü 1.7 trilyon dolara yükselecek. Endüstriyel robotların oluşturacağı ekonomik etki yıllı 1.2 trilyon dolar olacak” diye konuştu.

Türkiye’de Sanayi 4.0’ın detaylı olarak analiz edilemediğini ancak detaylı olarak oluşturulan platform sayesinde konunun detaylandırılacağını söyleyen Özlü, “ Türkiye’nin kendi sanayi devriminin analizini yapıp Türkiye’yi ve dünyanı değerlendireceğiz. Sizlerle kamuoyu ile paylaşacağımız bir yol haritası hazırlıyoruz”şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA