Ağız Kokusu Hastalık Belirtisi Olabilir

Sosyal yaşamı olumsuz etkileyen ve kişiyi oldukça rahatsız edebilen bir durum olan ağız kokusu, bir hastalığa bağlı olmadan ortaya çıkabildiği gibi metabolik, solunum ve sindirim sistemi sorunlarını da gösterebiliyor.

Ağız Kokusu Hastalık Belirtisi Olabilir
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rıza Dündar, bu nedenle ağız kokusunu sadece sosyal bir sorun olarak görmemek, altta gizlenen vitamin eksiklikleri, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında yetmezlik, diyabet, reflü gibi farklı hastalıklar açısından da değerlendirmek gerektiğine işaret etti. Do. Dr. Dündar, genel olarak ağız kokusu yapan nedenlere bakıldığında, yetersiz ağız hijyeni, tedavi edilmeyen diş çürükleri, diş eti hastalıkları ile sigara kullanımının ön planda olduğu görüldüğünü ifade etti.

Ancak, bu durumların olmadığı ve ağız kokusunun tüm önlemlere rağmen devam ettiği hallerde kişilerin bu konuyu önemseyerek ileri tetkik ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini söyleyen Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rıza Dündar, sorunun kaynağının ağız içinde dil, yanak mukozası, dil kökü ve dudaklarda oluşan aft gibi daha basit nedenler ya da gırtlak, dil kökü, bademcik, burun içi, yemek borusu bölgelerinde oluşan kanserlerin de olabileceğine dikkat çekti.

En önemli nedeni yetersiz ağız hijyeni ve ağız kuruluğu

"Özellikle dil kökü ve bademciklerin olduğu bölgeye yerleşen bakteriler, kronik ağız kokusunda yol açıyor" diyen Doç. Dr. Rıza Dündar, ağız hijyenine dikkat etmeyen ve sıvı alımı az olan, ağız kuruluğu problemi yaşayan kişilerde ağız kokusunun daha sık görüldüğünü söylüyor. Yetersiz tükürük akımı nedeniyle oluşan ağız kuruluğunu ortaya çıkaran birçok neden olduğunu söyleyen Dündar, “Böbrek fonksiyon bozuklukları, tükürük bezi hastalıkları, radyoterapi tedavisi, ağız kuruluğuna yol açarak tükürüğün yıkama etkisini ortadan kaldırıyor. Böylece dil üzerinde biriken sülfür bileşikleri yeterince temizlenemiyor ve ağız kokusuna neden oluyor” dedi.

Ayrıca son yıllarda üzerinde konuşulan bir diğer konunun stres ve ağız koku ilişkisi olduğunu söyleyen Dündar, bu konuda da ciddi çalışmalar yürütüldüğünü anlattı. Doç. Dr. Dündar, yoğun stres altında kişilerin tükürük salgısında azalmaya, kuruluğa ve ağız içi yıkamanın azalmasına yol açarak kokuya sebep olduğunu söyledi.



Nedene göre tedavi yapılıyor

Eğer ağız içinde kokuya yol açabilecek bir sorun saptanırsa, tedavisi kolayca yapılarak hastanın şikayetinden rahatlıkla kurtulabileceğini söyleyen Doç. Dr. Rıza Dündar, “Çinkolu, karbonatlı sakız çiğnemek, ağız hijyenine önem vermek, diş ipi ve özel içerikli gargaralar kullanmak, sigara ve alkol tüketimini sınırlamak ve bol sıvı alımına özen göstermek ağız kokusunu kabus olmaktan çıkaracak önlemler arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı. Dündar, ancak sorunun akciğer, sinüsler ve burun kaynaklı olabileceği düşünülüyorsa ayrıntılı bir inceleme yapılmasının ardından altta yatan nedenin tespit edilmesinin ardından tedavisinin planlanması gerektiğini söyledi.

Genellikle alt solunum yolları enfeksiyonları ve kan gazlarındaki değişimler nedeniyle ortaya çıkan nefesin koktuğu durumlarda ise öncelikle tüketilen herhangi bir yiyecekten kaynaklanıp kaynaklanmadığına da bakıldığını söyleyen Dündar, “Böyle bir neden saptanırsa da, kokuya neden olan yiyecek ya da içecekleri tüketmemek yeterli oluyor” dedi.

Kaynak: İHA