'8. Uluslararası Dergi Fuarı' Açıldı

TÜRDEB ve Dünya Dergiler Birliği tarafından düzenlenen fuar, 9 Mayıs'a kadar devam edecek.

Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) ve Dünya Dergiler Birliği (World Periodical Union-WPU) tarafından düzenlenen '8. Uluslararası Dergi Fuarı' açıldı.

Sirkeci Tren Garı'ndaki açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, son yıllarda dergicilik alanında büyük mesafeler alındığını dile getirdi.

Turşucu, 2016 yılında 938 yeni derginin okuyucuyla buluştuğuna dikkati çekerek, 'Ondan bir önceki yıl da 928 dergi çıktı. Nicelikten dem vurmak istemiyorum. Elbette ki bizim niteliğe doğru yürümemiz gerekiyor. Bu çerçevede Bakanlık olarak da bu faaliyeti desteklemekten dolayı memnuniyeti ifade etmek istiyorum.' dedi.

Bakanlığın GENÇDES (Gençlik Destek Programı) projesini başlattığının altını çizen Turşucu, '14-29 yaş grubundaki gençlerimizin çıkaracağı dergilere ve kitaplara bir destek geldi hamdolsun. İnşallah bundan sonra da Türkiye, dergicilik ve yayıncılık yolunda emin adımlarla devam edecektir. Zira biz ülke olarak, şu an dünyanın 11. büyük yayıncılık piyasasına sahibiz. Dünyanın 10. büyük ISBN (uluslararası standart kitap numarası) sayısına da sahip ülke konumuna geldik.' değerlendirmesinde bulundu.

TÜRDEB Başkanı Asım Gültekin de yazmanın önemine dikkati çekerek, yazanın kazandığını fakat kazancının para olmadığını ifade etti.

Gültekin, şunları kaydetti:

'Dünya Dergiler Birliği, Dünya Türkçe Dergiler Birliği ve Türkiye'deki Dergiler Birliğindeki arkadaşlar olarak Sirkeci Garı'nda toplanıyoruz. 10 yıldır buradayız. Çok güzel şeyler yaşıyoruz. Herkes dergiciliğin ne kadar çileli bir iş olduğunu biliyor. Gerçi son yıllarda dergicilik biraz yan gelip yatma işine de dönüştü. Yani 30 yıl önce bu işlere emek verenlerle, bugün biraz daha kolay dergi çıkartanlar arasında fark var. Tecrübenin ne olduğunu genç dergici arkadaşlarımız bu fuarda görebiliyor.'

- 'Dergi fuarını 8. kez düzenlemek başarıdır'

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ise dergiciliğin zorluklarına değinerek, 'Edebiyat alanında şiir dinletilerinin ve dergilerin sürdürülebilir olması çok zordur. Geleneksel hale gelmiş olan şiir dinletilerinin ve uzun yıllar devam eden dergilerin arkasında büyük bir performans, emek olduğunu, büyük bir sevgi olduğunu söylemek çok zor değil. Dergicilik zor olmasına rağmen, dergi fuarını 8. kez düzenlemiş olmak ayrıca bir başarıdır.' ifadelerini kullandı.

Fuarın onur konuğu Hece dergisini temsilen etkinliğe katılan usta yazar Rasim Özdenören de Türkiye'deki dergiciliğin ilginç bir noktada bulunduğunu söyleyerek, 'Gerek düşünsel, gerek edebiyat dünyamızda dergiler daima öncü olmuştur. Dergiler hem fikir alanında hem edebiyatta atan nabız işlevi görmüştür.' dedi.

Özdenören, Hece dergisinin 20 yıldır okurla buluştuğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

'Düşünce ve edebiyat alanında hizmetini yürütüyor. Hece dergisi kurulduğu yıldan itibaren yılda iki defa özel sayı çıkarıyor. Bunun birincisi özel şahıslar hakkında. Şairler, yazarlar ve düşünce dünyamıza temayüz etmiş isimler arasından seçilmek üzere adlara özel sayılar çıkıyor. İkinci yarı yıldan itibaren de tematik olarak özel sayı çıkarıyoruz. Bunlar muhtelif alanlara dağılmış temalar. Hece dergisinin çıkardığı Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl, Nuri Pakdil, Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu özel sayılarımız var.'

Basın Yayın Meslek Birliği Başkanı Münir Üstün, Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Argon, şair ve yazar Recep Garip ve Başakşehir Belediye Başkanı Yardımcısı Haluk Dikbaş da etkinlikte konuşma yaptı.

Fuar kapsamında dergi koleksiyoneri Selahattin Öztürk tarafından hazırlanan 'Manifestoları ile Dergiler' konulu sergi ziyarete açıldı. Öztürk, 5 bin farklı dergi arasından yaptığı seçkide, ilk sayılarında manifestoya yer veren 80 derginin kapakları ile manifesto metinlerine yer verdi.

Okurlar ayrıca, bu yıl ilk kez hayata geçirilen 'Dergi Hazineleri Özel Bölümü'nde kapanmış dergilere ulaşabilecek. Fuarda ayrıca 'Gençlik Dergileri Çalıştayı' ile 'Dünya Türkçe Dergiler Çalıştayı' gerçekleştirilecek.

'Özel Sayılar ve Dosya Dergiciliği' temasıyla gerçekleştirilen fuara, 500 dergi katılıyor.

Fuar, 9 Mayıs'ta sona erecek.
Kaynak: AA