Uruguay Devlet Başkanı Vazquez Mısır'da

Vazquez, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile bir araya geldi.

Uruguay Devlet Başkanı Tabare Vazquez, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile başkent Kahire'de bir araya geldi.

Başkent Kahire'nin doğusundaki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan bir araya gelen ikili, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve terörle mücadele çabalarını görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Sisi, Vazquez ile iki ülke arasında çeşitli alanlarda iş birliğini ve karşılıklı ticareti geliştirme konusunu ele aldıklarını ifade etti.

Sisi, Uruguaylı mevkidaşı ile güneyde yer alan, ekonomik ve sosyal sorunlarıyla öne çıkan ülkeler topluluğu 'Güney/Güney', G77 grubu, Arap ve Latin ülkeler topluluğuyla iş birliği çerçevesinde ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda anlaştıklarını kaydetti.

Mısır ile Orta ve Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının yakında yürürlüğe girecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Sisi, bu anlaşmanın, Mısır'ın, Uruguay'ın da arasında olduğu MERCOSUR üyesi ülkelerle ticaret hacmini güçlendireceğini dile getirdi.

Uruguaylı iş adamlarına Mısır'daki yatırım fırsatlarından istifade etme çağrısında bulunan Sisi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) geçici üyelikleri kapsamında terörle mücadele, Filistin meselesi, Ortadoğudaki durum, yasa dışı göç gibi ortak öneme sahip meselelerde iki ülke arasındaki koordinenin devam etmesi için Vazquez ile anlaştıklarını söyledi.

Vazquez ise ülkesi ve Latin Amerika ile iş birliği içinde olanları memnuniyetle karşıladıklarını, taraflar arasındaki müzakereleri kolaylaştırmak için önemli ayrıcalıkların bulunduğunu ifade etti.

İki ülke ilişkilerinin çalışma, ekonomik ve ticari girişimlerle ilgili geliştirilmesi talebinde bulunan Vazquez, Sisi'ye ülkesini ziyaret etmesi için davette bulundu.

Vazquez, iki günlük bir ziyaret için bugün Mısır'ın başkenti Kahire'ye gelmişti. İki ülke ilişkilerinin başladığı 1932'den bu yana Uruguay'dan Mısır'a ilk kez resmi ziyarette bulunuluyor.

Kaynak: AA