Türk Denizcilerden Kurtardıkları Mültecilere Animasyon

Libya açıklarında batmak üzere olan teknelerdeki 466 mülteciyi kurtaran Türk konteyner gemisinin 18 kişilik mürettabatı, sığınmacılara yemek ve battaniye verdikten sonra onların yüzünü güldürebilmek için kısa bir animasyon gösterisi sundu Geminin kaptanı Karamahmutloğlu: 'Gemideki kumanyalarla mültecilerin karınlarını doyurduk. Hatta 4 öğün yemek çıkardık. Çok mutlu oldular. Aralarında 45 gündür yemek yemeyenler vardı. O insanların çaresizliğini görünce içimiz burkuldu'

Türk denizcilerinin, Libya açıklarında batmak üzere olan teknelerde kurtardıkları 466 mültecinin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra gemide onlara animasyon yaptığı ortaya çıktı.

Arkas'a ait 'Roseline A' adlı geminin kaptanı Mert Karamahmutoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki gün, Libya'nın Misrata Limanı'ndan Tunus'un Sousse Limanı'na doğru yola çıktıktan 12 saat sonra, İtalyan arama kurtarma koordinasyon merkezinden, Libya açıklarında mahsur kalan mülteci grubuna müdahale için yardım istendiği yönünde bilgi aldıklarını anımsattı.

Koordinatları incelediğinde mültecilerin gemiden 6,5 saatlik mesafede olduğunu gördüklerini, daha sonra hemen rotayı buraya çevirdiklerini belirten Karamahmutoğlu, şöyle şöyle devam etti:

'Maksimum hızla olay yerine gittik ve yolda 18 kişilik ekibi toplayıp görev dağılımı yaptık. Gemide kumanya vardı ancak ısınmaları için battaniye yoktu. Temiz bezleri birbirine bağlayıp battaniye yaptık. Saat 19.00 civarı olay yerine ulaştık. Suyun üstünde 4 bot vardı biri alabora olmuştu. Tahta teknelere doldurulmuş insanlar gördük. Yakıtları bittiği için 2-3 gündür su üstünde kalmışlar. Aralarında kadınlar, çocuklar ve yaralılar da vardı. Yaklaştığımızda ilk duyduğumuz çığlıklar oldu.'

Karamahmutoğlu, büyük bir konteyner gemisi için küçük bir tekneye yaklaşmanın çok riskli olduğunu ama gemi personelinin büyük bir efor sarfederek ilk etapta Sudan, Bangladeş, Pakistan, Fas, Tunus, Suriye ve Libya uyruklu 233 kişiyi gemiye transfer ettiğini bildirdi.

- 'Türkiye' tezahüratları

İtalyan sahil güvenlik botunun diğer gemilerine getirmesiyle 466 kişiyi misafir ettiklerini vurgulayan Karamahmutoğlu, şunları ifade etti:

'İnsanlar aç ve susuzdu. Hemen battaniye dağıttık. 2 yaralı helikopterle Malta'da bir hastaneye gönderildi. Küçük yaraları olan insanlara müdahale ettik. Gemideki kumanyalarla mültecilerin karınlarını doyurduk. Hatta 4 öğün yemek çıkardık. Çok mutlu oldular. Aralarında 4-5 gündür yemek yemeyenler vardı. O insanların çaresizliğini görünce içimiz burkuldu. İnsanlar o kadar minnettardı ki beni her gördüklerinde üstüme atlayıp sarılıyorlardı. Onların bu durumunu görünce biz de mahcup olduk. Ellerinde telefon olan insanlar mürettebatla öz çekim yaptırıyordu. Çoğu dil bilmiyordu ancak bize sürekli sarılarak minnettarlıklarını gösteriyorlardı.'

Mültecilerin içinde bulunduğu kötü durumdan sıyrılmalarını sağlamak için küçük bir animasyon gösterisi de yaptıklarını aktaran Karamahmutoğlu, bir arkadaşının Micheal Jackson taklidinin gülümsettiğini dile getirdi.

Karamahmutoğlu, birkaç saat önce ölümden kurtardıkları insanların yüzlerinin güldüğünü görmenin kendilerini de mutlu ettiğini belirtti.

Yaklaşık 17 yıllık denizci olduğuna işaret eden Karamahmutoğlu, '6 yıldır da kaptanlık yapıyorum. Daha önce balıkçı tekneleri ve yatları kurtardık ancak bu çapta bir olaya rastlamamıştık. Mültecileri bir gün sonra İtalyan askeri gemisine transfer ettik. Transfer sırasında mülteciler, 'Türkiye' diye tezahürat yapıyordu. İtalyan bir asker de 'Türkiye diye bağırıyorsunuz ama İtalya'ya gitmek istiyorsunuz' dedi.' ifadesini kullandı.

Kurtarma operasyonuna katılmak için şirketten direktif beklemediklerini belirten Karamahmutoğlu, 'Şirket prosedürü 'önce can'dır. Şirketten onay almayı düşünmedik. Yalnızca rotayı oraya döndürdükten sonra bir sonraki limana gecikeceğimiz için bilgi verilmesini istedik. İzin almak için zaman kaybedilmesi şirket politikasına aykırı hareket etmek olurdu.' dedi.

Karamahmutoğlu, 8 kişiyle büyük bir organizasyonu başarıyla tamamladıklarını kaydetti.

Kaynak: AA