'Sera Gazı Emisyon Takibi' Yönetmeliğinde Değişiklik

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yönetmelik değişikliğiyle sanayi tesislerinin 2015 ve 2016 yılı doğrulanmış emisyon raporlarını Bakanlığa iletmeleri gereken süre, bu yılın ekim ayı sonuna uzatıldı Yönetmelik değişikliği ile doğrulayıcı kuruluşların Bakanlıkça yetkilendirilmesi süreci kaldırıldı, akreditasyon işlemlerinin Türk Akreditasyon Kurumunca yapılması hükme bağlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yönetmelik değişikliğiyle sanayi tesislerinin 2015 ve 2016 yılı doğrulanmış emisyon raporlarını Bakanlığa iletmeleri gereken süre, bu yılın ekim ayı sonuna uzatıldı.

'Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikte yapılan düzenlemeyle, kapsama giren sanayi tesislerinin, süresi 30 Nisan'da sona eren 2015 ve 2016 yılı doğrulanmış emisyon raporlarını Bakanlığa iletmeleri konusunda süre 2017 Ekim sonuna uzatıldı. Söz konusu tesislerin, doğrulayıcı kuruluşlar ile sözleşmelerini ise haziran sonuna kadar yapmaları gerekecek.

Ayrıca düzenleme ile tesislerin ürün, ham madde ve yakıt gibi maddelere ilişkin yaptırmaları veya yapmaları gereken laboratuvar analizlerini akredite olmuş laboratuvarlarda gerçekleştirmeleri de hükme bağlandı.

Yönetmelikte, doğrulayıcı kuruluşların Bakanlıkça yetkilendirilmesi süreci kaldırıldı, akreditasyon işlemlerinin Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yapılması yönünde düzenleme yer aldı. Bakanlıkça daha önce verilen 'Doğrulayıcı Kuruluş Yeterlik Belgeleri'ne ilişkin ise yönetmelik değişikliğinde, belge alanların haklarını koruyan geçiş hükümleri ile bu belgelere ilişkin otorite boşluğu bırakmayacak şekilde denetim ve kontrol hükümlerini içeren düzenlemeler de getirildi.
Kaynak: AA