Sanayi Ve Üretimi Destekleyen Tasarı Komisyonda

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: 'Zeytinliklerin ve meraların yok edileceğine zerre kadar inansam, bu maddeyi derhal geri çekerim' 'Zeytinlikler, kıyı, meraların zarar görmesiyle ilgili ne kadar endişeniz varsa getirin. Değişiklik yapalım, yazalım'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 'Zeytinliklerin ve meraların yok edileceğine zerre kadar inansam, bu maddeyi derhal geri çekerim. Zeytinlikler, kıyı, meraların zarar görmesiyle ilgili ne kadar endişeniz varsa getirin. Değişiklik yapalım, yazalım.' dedi.

Özlü, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşülen Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Milletvekillerinin, 'rant ve vurgun' nitelendirmelerine yönelik Özlü, bunların hoş kelimeler olmadığını, üzüldüğünü ifade etti.

Özlü, alt komisyon önerisinin, işi savsaklama olacağını, bunun yerine bugün, yarın, bir hafta bu konunun konuşulabileceğini belirtti.

Tasarının stratejisi ve politikasının bulunduğunu ifade eden Özlü, tasarının adının bile politikasının olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Özlü, zeytinliklerin yok edileceğine zerre kadar inansa, bu maddeyi derhal geri çekeceğini, böyle bir şey olmadığını aktardı.

Tasarının neden Sanayi Komisyonunda görüşüldüğüne yönelik soru üzerine Özlü, milletvekillerinin katkısı için bu komisyonda olduğunu dile getirdi.

'Torba kanun' eleştirileri üzerine Özlü, bunun torba kanun olmadığını, adının olduğunu vurguladı.

'Zeytinliklerden elinizi çekin' ifadesinin şık olmadığını belirten Bakan Özlü, zeytinlik sahanın tanımında yer alan en az 15 kültür çeşidi zeytin ibaresine ilişkin, '15 olur, 10 olur, 1 olur, bunu konuşacağız.' dedi.

Hiçkimsenin zeytincilikle ilgili bilimsel rapor sunmadığına işaret eden Özlü, 'Zeytin dalları yerine bilimsel rapor olsun, o raporlara göre müzakere edelim.' önerisinde bulundu.

Özlü, başında bilim yazan bir bakanlık olduklarını, elbette bilimsel düşüneceklerini söyledi.

Bakan Özlü, zeytinlik alanlarla ilgili şarkıcı Tarkan'ın tweetini okuyan CHP Denizli Milletvekili Kasım Arslan'a da 'Burada ne işi var, niye karıştırıyorsunuz.' diye karşılık verdi.

Bugüne kadar bu tasarıyla ilgili ne madenciyle ne kuyumcuyla, altıncıyla, hiçbiriyle görüşmediğini belirten Özlü, şöyle devam etti:

'İlla bir şirket, çıkar grubunun bunu mu istemesi lazım. Madenci, yatırımcı arıyorsunuz. Böyle bir şey yok. Hepsinin altında bir şirketin, holdingin olması bekleniyor. Hiçbir baskı, rica olmadı. Bundan emin olun. Kimse bizi aramadı, bu konuda baskı yapmadı, ricada bulunmadı. Son bir yılda yaptığımız çalışmaların sonucunda ortaya çıkan bir pakettir. 76 madde var, belki komisyon zenginleştirecek, başka öneriler olacak. Bunun altında başka bir şey aramayın. Bu tamamen sanayimizin geliştirilmesi, üretimin desteklenmesi amacındadır. Zeytinlikler, kıyı, merayla, bunların zarar görmesiyle ilgili ne kadar endişeniz varsa getirin kanuna yazalım. Değişiklik yapalım, yazalım. Önergelerinizi verin, değerlendireceğiz.'

Bazı yatırımcılar ve sanayiciler ile görüşmelerinde, en büyük sorunlarının sanayi parseli olduğunu söylediklerini aktaran Özlü, Singapur'dan daha pahalı bölgelerin bulunduğunu, sanayicilere, ucuz sanayi parseli bulmaları gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin 4 tane daha PETKİM'e, büyük endüstri bölgelerine ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Özlü, tarımla, sanayiyi, endüstriyi barıştırmaları gerektiğini söyledi. Özlü, Türkiye'nin büyük yatırımlar gerçekleştiremezse sıçrama yapamayacağını kaydetti.

Bakan Özlü'nün konuşmasının ardından tasarının maddelerine geçilmesi kararlaştırıldı.
Kaynak: AA