Ramazanda Mercimek Hasadı

Hava sıcaklığının 34 dereceye ulaştığı Şanlıurfa'da çiftçiler, bu yıl mercimek hasadının ramazana denk gelmesi nedeniyle oruçlarını aksatmadan hasat yapmaya çalışıyor Tarlada çalışan işçilerden Çatak: 'Oruçlu çalışmak daha da zor oluyor fakat ekmek paramızı kazanmak zorundayız'.

Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da bu yıl mercimek hasadının ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle çiftçiler sıcak havaya rağmen oruç tutup, işlerini yapmaya çalışıyor.

Türkiye'deki mercimeğin yüzde 36'sının üretildiği Şanlıurfa'da çiftçiler, yağışlar sayesinde bereketli bir sezon geçiriyor. Hava sıcaklığının 34 derece olduğu kentte hasat yapan çiftçiler, sıcak havada ve oruçlu çalışmanın zorluğunu yaşıyor.

Akziyaret Mahallesi'nde mercimek hasadı yapan İbrahim Çatak, AA muhabirine, hasadın ramazan ayına denk gelmesiyle zorluk yaşadıklarını anlattı.

Havanın sıcak olması nedeniyle çalışmaya sabahın erken saatlerinde başladıklarını belirten Çatak, şunları kaydetti:

'Ramazanda ve oruçluyken tarlada çalışmak zor oluyor. Hava da sıcak oluyor. Bizlerde çalışma saatlerini kısalttık. 1-2 saat çalışıp dinleniyoruz. Bu yıl yağışlar iyiydi, ürünlerimiz de inşallah iyi olacak. Şu anda biçilen mercimekleri patos makinesi yardımıyla işliyoruz. Bu yıl mercimekte sinek sorunu var. İnşallah fazla zarar vermemiştir. Tarlada 5 kişi çalışıyoruz. Her gün 70 dönüme yakın bir alanın hasadını yapıyoruz.'

Bozan Çatak da sıcak havaya ve yoğun işe rağmen oruçlarını aksatmadıklarını anlatarak 'Ailemle sabah erken gelip akşam saat 17.00'de işi bırakıyoruz. Urfa sıcağında mercimek hasadı çok zor oluyor. Zahmetli bir iş. Bizler de yorulduğumuzda dinleniyoruz. Ramazan ayındayız, oruçlu çalışmak daha da zor oluyor fakat ekmek paramızı kazanmak zorundayız.' dedi.
Kaynak: AA