Kumluca'da Domates Üreticisi Düşük Fiyattan Dertli

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Kayhan: 'Domates satış fiyatındaki üretici ve tüketici arasındaki farkın makul seviyelere indirilmesi için çalışma yapılmasını bekliyoruz'.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, toptancı halinde kilogramı 1 liradan satılan domatesten ilçelerindeki üreticinin kazanç elde edemediğini belirtti.

Kayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, domates üretiminde Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden olan Kumluca'da üreticinin zarar ettiğini söyledi.

Bu konuda somut adım atılmasını beklediklerini ifade eden Kayhan, 'Domates satış fiyatındaki üretici ve tüketici arasındaki farkın makul seviyelere indirilmesi için çalışma yapılmasını bekliyoruz. Şu anda bu girdi maliyetlerine göre domatesin kilosunun 1,5 liranın altında satılması zarardır. İklim şartlarına bağlı olarak domates fiyatları zaman zaman yükselebiliyor ama bu geçici bir süre. Şu anda Kumluca üreticisi domatesi zararına satıyor.' dedi.

Domatesin üretim maliyetinin 1,2 lira olduğunu kaydeden Kayhan, domatesin toptancı halinde üretim maliyetinin çok altında satıldığını dile getirdi.

Kayhan, son iki yıldır bazı zararlılarla mücadele ve iklimsel değişikliklere bağlı olarak domatesin üretim maliyetinin yüksek olduğunu vurguladı.

Kayhan, 'Rusya'nın ardından Irak Hükümeti'nin de domates ithalatı konusundaki tutumu domates ihracatımızı sıkıntıya soktu. Bu durumda zararına satış yapan çiftçilerimizin zararı büyük. Bu konuda yetkililerden girişim yapmalarını bekliyoruz.' diye konuştu.
Kaynak: AA