Kula Konurca Barajında Çalışmalar Devam Ediyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Manisa’nın Kula ilçesinde yapımı başlanan Konurca Barajında çalışmalar devam ediyor. Barajdaki çalışmalar hakkında bilgi veren DSİ Genel Müdürü Murat Acu, barajın faaliyete geçmesiyle bölgenin de kalkınmasının sağlanacağını dile getirdi.

Kula Konurca Barajında Çalışmalar Devam Ediyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) içinde yer alan Kula Konurca Barajında çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Baraj sayesinde hem kurak nedeniyle yetişmeyen pek çok ürün yetiştirilebilecek hem de bölgede gelir artışı sağlanacak.

Barajdaki çalışmalar hakkında bilgi veren DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Manisa ilinin de nasibini aldı. Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) kapsamında bulunan Manisa ilimizde 2003-2019 yılları arasında tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 172 bin kişiye ilave içme suyu temin edilmesi, 436 bin 880 dekar zirai alanın sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 273 bin 300 bin TL gelir artışı, 63 adet yerleşim yerinin ve 76 bin 150 dekar arazinin taşkınlardan korunması, HES’lerin kurulu gücünün 5,3 MW’a çıkarılması ve 13,9 milyon kWh yıllık hidroelektrik enerjisi üretimi hedeflenmektedir.” dedi.



“Yüzde 60’ı tamamlandı”

Konurca Barajının gövde dolgusunun ve vana odasının yüzde 60’lık kısmının tamamlandığını aktaran DSİ Genel Müdür Acu, “Bu kapsamda çalışmaları hızla devam eden Kula Konurca Barajı ile 1050 dekar tarım arazisi sulanacaktır. Kulalı çiftçilerin yüzünü güldürecek, Kula Merkeze 10 kilometre uzaklıktaki Konurca Mahallesi yakınlarında yapımı devam eden projede 185 bin metreküp hacimli gövde dolgusunun 145 bin metreküplük kısmı ile vana odasının yüzde 60’ı tamamlandı. Ayrıca inşaat kapsamında gövde ulaşım yolu dipsavak, su alma yapısı, 2 adet menfezin tamamı, dolusavak ve relokasyon yolunun tamamı yapıldı.” şeklinde konuştu.



“1050 dekar arazi su ile buluşacak”

Genel Müdür Acu, “1050 dekar tarım arazisine can verecek Konurca Barajı’nın temelden yüksekliği 37 metre olacak. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edilecek olan baraj; bir yandan bölgede verimi artırırken; öte yandan Kula’da kuraklık nedeniyle yetişmeyen pek çok ürünün de ekilip; dikilmesini sağlayacak. Proje tamamlandıktan sonra yıllık 860 bin lira yıllık ek gelir artışı hedeflenmektedir.” diyerek, projenin yapılmasında en büyük destekçileri olan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Kaynak: İHA