Konut Alımında Senet Kullanım Oranı Yüzde 47'Ye Yükseldi

Yeni yılın ilk dört ayında markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranlarına bakıldığında, nisan ayında peşinat kullanım oranı yüzde 18'e gerilerken, banka kredisi kullanım oranı yüzde 35'e, senet kullanım oranı ise yüzde 47’ye yükseldi Senet payının artması, markalı üreticilerin satışlarını kendilerinin finanse ettiğini ve ödenmeme riskini üstlendiklerini gösterdi.

Konut Alımında Senet Kullanım Oranı Yüzde 47'Ye Yükseldi
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından yayımlanan raporda, konut alımında senet kullanım oranının yüzde 47'ye yükseldiği bildirildi.

Türkiye İMSAD'ın yayımladığı Mayıs 2017 Sektör Raporu sonuçlarına göre, yılın ilk çeyrek döneminde alınan yapı ruhsatlarında gerileme ve yeni iş iştahında zayıflama yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri dikkate alınarak, ailelerin veya hane halkının konutları ile yaşadıkları önemli sorunların değerlendirildiği rapora göre; hane halkının yüzde 40'ı sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevelerinden, yüzde 42,6'sı konutun yalıtımından dolayı ısınamama sorunu yaşanmasından, yüzde 20'si ise odaların karanlık olması ve yeterli ışık alınamamasından şikayetçi bulunuyor. Türkiye'de, hane halkının ilk iki soruna sahip olma oranlarının çok yüksek olduğu vurgulanırken, her iki sorunda da inşaat kalitesi, inşaat malzemesi kalitesi ve uygulama kalitesinin yakından ilgili olduğu ifade edildi.

Yapı standartlarındaki iyileşmeye rağmen her iki alanda yaşanan sorunlar, su ve su yalıtımındaki yetersizlikler, karanlık odaların yanlış mimari ve planlamalar, çevre sorunları içinde yer alan gürültü kirliliği de ses yalıtımı ile ilgili oldu. Hane halkının konut ve çevre ile ilgili sorunlarını yansıtan rapora göre, mevcut konutlarda iyileştirme veya bu yenileme yapılmasının gerekmesinin, inşaat ve inşaat malzemesi sanayisi için önemli bir potansiyel yansıttığına işaret edildi.

Mayıs ayı sonuçlarına göre, yılın ilk çeyrek döneminde alınan yapı ruhsatlarında gerileme yaşandığı bilgisinin verildiği rapora göre, inşaatlarda yeni iş iştahında zayıflama görüldü. Alınan yapı ruhsatları 2017 yılının ilk üç ayında, bir önceki yıla göre, bina sayısı olarak yüzde 15, yüz ölçümü olarak yüzde 17,2, değer olarak yüzde 3,6 ve daire sayısı olarak yüzde 11,6 azaldı. Yapı ruhsatı verilen binaların 2017 yılı ocak-mart ayları toplamında; yapıların toplam yüz ölçümü 45 milyon metrekare iken; bunun 25,4 milyon metrekaresi konut, 10 milyon metrekaresi konut dışı ve 9,6 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.

- 'Yapı izinleri metrekare olarak yüzde 22 arttı'

Yılın ilk çeyreğinde işlerin tamamlanma hızının arttığı ve önemli ölçüde yeni stokların kullanıma arz edildiği belirtildi. Yılın ilk çeyreğinde alınan yapı izinleri metrekare olarak yüzde 22 artarak 39,3 milyon metrekareye yükseldi.

Mevcut inşaat işleri endeksi son 3 aydır önemli bir sıçrama gösterdi. 2017 yılı mart ve nisan aylarının ardından mevcut inşaat işleri mayıs ayında da önemli bir sıçrama gösterdi. Buna göre, mevcut inşaat işleri seviyesi mayıs ayında, nisan ayına göre 10 puan arttı. Böylece mayıs ayındaki mevcut işler seviyesi geçen yılın mayıs ayındaki mevcut işler seviyesinin de 7,2 puan üzerine çıktı. Mevsimsellik ile birlikte hızlı bir toparlanma yaşanan inşaat sektöründe, verilen desteklerin de olumlu etkisi görüldü.

Mart ayında hızlanan konut satışları artışı nisan ayında da devam etti. Nisan ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artarak, 114 bin 446 adet oldu. Konut sektöründe uygulanan kampanyalar ve sağlanan desteklerin satışlara katkısı ve desteği nisan ayında devam etti. Özellikle konut kredi faiz oranlarının düşük kalması da satışları destekledi. Bu çerçevede konut satışlarındaki performansın bir süre daha sürmesi beklendi.

Rapora göre, Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,8 artarak 51 bin 998 adet oldu. İkinci el konut satışları ise yüzde 5,1 oranında arttı. Yeni konut satışı anlamına gelen birinci el konut satışları ocak-nisan döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 artarak 197 bin 814 adet oldu. İlk el satışlardaki artışın sürdüğü sektörde, ikinci el konut satışları ise yüzde 8,7 artarak 242 bin 412 adet olarak gerçekleşti.

Yeni yılın ilk dört ayında markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranlarına bakıldığında, nisan ayında peşinat kullanım oranı yüzde 18'e gerilerken, banka kredisi kullanım oranı yüzde 35'e, senet kullanım oranı ise yüzde 47’ye yükseldi.

Peşinat payındaki gerileme, hane halkının tasarruflarının azaldığını ve borçlanma ihtiyacının arttığını, ayrıca düşük kredi faizlerinin de borçlanma eğilimini tetiklediği görüldü. Ancak senetlerin payı yüzde 50’ye yaklaştı. Senet payının artması, markalı üreticilerin satışlarını kendilerinin finanse ettiğini ve ödenmeme riskini üstlendiklerini gösterdi.

Kaynak: AA