İsrail'in Filistinlilere Yönelik Uygulamaları

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin işgal edilmiş topraklara ilişkin 2016 yılı raporu açıklandı Rapordan: 'Gazze ve Batı Şeria'daki insani ihtiyaçların temel sebebi İsrail'in uyguladığı politikalar' 'İsrail, Filistinlilere yönelik zorla göç uygulamasını sürdürüyor'.

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze ve Batı Şeria'daki insani ihtiyaçların temel sebebinin, İsrail'in Filistinlilere uyguladığı politikalar olduğunu ve İsrail'in Filistinlilere yönelik zorla göç uygulamasını sürdürdüğünü açıkladı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) işgal edilmiş topraklara ilişkin 2016 yılı raporunda, Gazze ve Batı Şeria'daki insani ihtiyaçların temel sebebinin, İsrail'in Filistinlilere uyguladığı politikalar olduğu belirtildi.

'Filistinlilerin zorla göçü devam ediyor.' tespitine yer verilen raporda, 2014'ten bu yana süren ateşkes sebebiyle Gazze'de yeni göçler olmamasına rağmen, geçen yılın sonuna kadar hala 9 bin ailenin (yaklaşık 47 bin kişi) göçmen durumunda olduğu ifade edildi.

Batı Şeria'da ise 2009'dan bu yana en fazla göçün, 759'u çocuk olmak üzere bin 601 kişiyle 2016 yılında olduğu ve İsrail'in Filistinlilerin evlerini yıkması ya da ruhsat vermemesi sebebiyle yaşandığı kaydedilen raporda, cezalar sebebiyle Filistinlilere ait 29 evin İsrail güçleri tarafından yıkıldığı aktarıldı.

Öte yandan, işgal edilmiş topraklarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 2015'e göre 2016 yılında yüzde 37 azaldığı, öldürülen İsraillilerin sayısında ise yüzde 48'lik bir düşüş görüldüğü kaydedildi.

Yine 2016'da önceki yıla göre Filistinli yaralıların sayısında yüzde 80 oranında azalmanın söz konusu olduğu ifade edildi.

İşgal edilmiş toprakların tümünde, bazı uygulamalardaki kolaylıklar dışında, Filistinlilerin dolaşım özgürlüğüne ve insani yardımlara ulaşımına getirilen kısıtlamaların devam ettiği belirtilen raporda, '2016 yılının ikinci yarısında İsrail'in Gazze'den çıkışına izin verdiği Filistinlilerin sayısında azalma oldu. Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapalı tutması nedeniyle de Gazze dış dünyadan daha çok izole edildi. Sınır kapısı 2015 yılında sadece 32 gün, 2016 yılında ise 44 gün açıldı.' tespitine yer verildi.

Raporda Gazze'nin, yaklaşık 10 yıldır abluka, iç ayrılık ve acil ihtiyaçları karşılayacak tedbirlerin alınmaması gibi nedenlerle çok zor durumda olduğuna değinildi.
Kaynak: AA