Gece Çalıştı, TEOG'da Birinci Oldu

Siirt'te 14 çocuklu ailenin kızı Açıkça, TEOG ikinci dönem ortak sınavında tüm soruları doğru cevaplayarak Türkiye birincileri arasında yer aldı Açıkça: 'Okulumuzun rehber öğretmeninden çalışma programı almıştık. Eve gittiğimde programa göre konu tekrarı ve soru çözümü yapıyorduk' Baba Açıkça: 'Herkese sesleniyorum, kız erkek ayrımı yapmadan bütün çocukların okutulmasını istiyorum'

Siirt'te 14 çocuklu ailenin kızı Esma Açıkça, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi ikinci dönem ortak sınavında tüm soruları doğru cevaplayarak Türkiye birincileri arasında yer aldı.

Şirvan ilçesine bağlı Yarımtepe köyünde yaşayan ve taşımalı eğitim kapsamında köylerinden 8 kilometre uzaklıktaki Madenköy'deki Maden Park Ortaokulu'na giden 14 yaşındaki Açıkça, sınavın birincileri arasında yer aldığını öğrenince büyük mutluluk yaşadı.

TEOG'da 120 sorunun tümünü doğru cevaplandırdığı için çok mutlu olduğunu ifade eden Açıkça, 'Heyecandan ve kaydırmadan dolayı bir iki yanlış çıkar diye kaygılanıyordum. Çok şükür ki öyle bir şey olmadı ve çok mutluyum.' dedi.

Açıkça, 14 kardeş olduklarını, gündüz evleri çalışmaya müsait olmadığı için daha çok gece çalıştığını anlattı.

Alıştığı için gece çalışmanın kendisini daha verimli kıldığını dile getiren Açıkça, 'Okulumuzun rehber öğretmeninden çalışma programı almıştık. Eve gittiğimde programa göre konu tekrarı ve soru çözümü yapıyorduk. Kitap okumayı da ihmal etmiyordum.' diye konuştu.

- 'Hep ders hep ders diye bir şey yok'

Dersi derste dinlediğini belirten Açıkça, şöyle devam etti:

'Hep ders hep ders diye bir şey yok. Yeri geldiğinde arkadaşlarımla oynuyorduk, takılıyorduk ama derslerimi gerçekten ihmal etmiyordum. Derslerime düzenli katılıyordum. Dersi derste dinleyip evde de konu tekrarı yapıyordum ve bol bol soru çözüyordum.'

- Doktor olmak istiyor

Ailesini, öğretmenlerini ve arkadaşlarını mutlu ettiği için gurur duyduğunu ifade eden Açıkça, onların mutluluğunu görmenin kendisi için ayrı bir anlam ifade ettiğini vurguladı.

İyi bir lisenin ardından da iyi bir üniversitenin tıp fakültesinde okumak istediğini anlatan Açıkça, 'Allah izin verirse doktor olmak ve insanların hayatını kurtarmak istiyorum.' dedi.

- 'Kız çocuğu okuduğu zaman ev daha iyi yönetilir'

Baba Aydın Açıkça da taşımalı eğitim kapsamında eğitimine devam eden kızı Esma Açıkça'nın TEOG'da tüm soruları cevaplandırmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Esma'nın başarılı olacağından emin olduklarını aktaran baba Açıkça, şöyle konuştu:

'Öğretmenlerine ve okul idaresine teşekkür ediyorum. Bu başarı hepimizin ortak başarısıdır. Kız çocuğu okuduğu zaman ev daha iyi yönetilir. Evin kızı, annesi bilgili olduğun zaman çocuklarını da daha iyi yetiştirilir. Herkese sesleniyorum, kız erkek ayrımı yapmadan bütün çocukların okutulmasını istiyorum.'

Baba Açıkça, kızının okutulması için devlet büyüklerinden destek beklediklerini de sözlerine ekledi.

- Davranışlarıyla da örnek olan bir öğrencimiz'

Okul Müdürü Ömer Gök de TEOG'ta tüm soruları doğru cevaplayan öğrencileri Açıkça'nın kendilerini gururlandırdığını kaydetti.

Devletin her türlü eğitim imkanı sunduğunu aktaran Gök, 'Fatih Projesi kapsamında akıllı tahtalar başta olmak üzere teknolojinin tüm imkanlarından faydalanabilmemiz, öğrencilerimizin başarılı olmasına katkı sağlamıştır.' ifadesini kullandı.

Esma Açıkça'nın rehber öğretmeni Selma Karakaş, verdikleri emeğin boşa gitmediğini bir kez daha gördüklerini söyledi.

Açıkça ile bir yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Karakaş, 'Çok şükür bunun karşılığını da aldık. Esma, sürekli derslerine düzenli olarak çalışan ve derslerini ihmal etmeyen, aynı zamanda davranışlarıyla da okula örnek olan bir öğrencimiz.' dedi.
Kaynak: AA