Dünyada Su İsrafına Şenlik İle Dikkat Çekiyorlar

Burhaniye Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, hazırladıkları proje ile dünya çapında 12 ülkenin desteklediği ’Su Kafişi’ adlı festival kapsamında, Türkiye’de birinci, Uluslararası ekipler arasında ise 9. oldu. Öğrenciler, dünyada su israfına dikkat çekerek büyük bir projeye imza attılar.

Dünyada Su İsrafına Şenlik İle Dikkat Çekiyorlar
Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığının, Türkiye’de yürüttüğü "Su Kâşifleri Projesi" festivali, Burhaniye’de öncelikle öğrencilerin proje hakkında Reha Yurdakul Salonunda, sunumu ile başladı.

Bilgilerin verilmesinin ardından yaptıkları projeleri tek tek Belediye Başkan Necdet Uysal’a anlatan öğrenciler, proje uygulamalarında da Başkan Uysal’a değişik çalışmalar yapması konusunda destek istediler.

Su kıtlığı yaşayan ülkelere dikkat çeken öğrenciler Başkan Uysal’a su sıkıntısı çeken ülkeleri anlatarak bu ülkelerden birini haritada boyamasını istedi. Ardından suyun israfının önlenmesini ve bu konuda neler yapılması gerektiğini anlatan kendilerinin yazdığı bir Karagöz ve Hacivat oyunu sergileyen öğrenciler, daha sonra Başkan Uysal’dan, temiz su ve su kirliliğine dikkat çeken bir sloganı da, su kaplumbağalarının yaşadığı yerde uçurmak üzere balona yazdırdılar. Başkan Uysal’a; Moringo Oleifera Tohumunun su arıtımına etkisi, atık yağlardan, biodizel elde edilmesi ve zeytin karasuyu hakkında yaptıkları projeleri tek tek anlatan öğrenciler anlatımlardan sonra Şehit Turan Bayraktar Parkı’nda kurulan özel çeşme ile toplumsal bir deney yaptılar.

Belediye Başkanı ve Su Kâşifleri kurulan çeşmeyi bilerek açık bıraktılar ve kapatılıp kapatılamayacağı konusunda izlemeye geçtiler. Açık olan çeşmeyi kapatan 3 kişi, Su Kâşifleri ve Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal tarafından madalya ile ödüllendirildi.

Çocukların duyarlılığının herkese örnek olması gerektiğini vurgulayan Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, ”Çocuklarımızın elde ettiği başarı ve en önemli yaşam kaynaklarımızdan olan suyumuz hakkında oluşturdukları farkındalık takdire şayan Anlattıkları ve uygulamaya koydukları projeler gelecek için umut verici projeler. Elde ettikleri bu başarı gururu verici bir şey, ben hepsini tek tek kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA