Belçika Terörle Denizden De Mücadele Edecek

Belçika, denizlerini ve limanlarını terör tehdidinden korumak için yeni bir güvenlik birimi kurmaya hazırlanıyor.

Belçika, denizlerini ve limanlarını terör tehdidine karşı korumak ve deniz güvenliğini sağlamak için yeni bir Federal Deniz Güvenliği Ajansı kuracak.

Korsancılık ve Yolsuzlukla Mücadele ile Kuzey Denizi'nden Sorumlu Bakan Philippe De Backer'in sözcüsü Lotte Van der Stockt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni kurulacak birimin personelinin gümrük, ordu ve polis yetkilileriyle yakın çalışarak Belçika denizlerindeki gemileri olası tehditlere karşı tarayacağını belirtti.

De Backer de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Gemiler, terörist ve suç örgütlerinin yüklü miktarda yasa dışı silah taşımacılığı yapmalarına imkan sağlıyor.' dedi.

Yeni birimin '7 gün, 24 saat çalışacağını' kaydeden De Backer, 'Birim, uluslararası istihbarat bilgilerini kullanarak denizlerimize ve limanlarımıza gelen gemiler hakkında detaylı bilgiye sahip olmamızı sağlayacak.' diye konuştu.

Terörle mücadele biriminin aynı zamanda dünyanın farklı yerlerinde bulunan Belçika gemilerine korsanlık ve terör tehdidine karşı destek sağlayacağı bildirildi.

- 'Hayalet gemiler'

Deniz güvenliğine ilişkin bilgi toplayan Windward adlı şirketin sene başında yayımladığı raporda, yüzlerce 'hayalet geminin' Avrupa sularında 'terörist noktalarına' yakın GPS sinyal alıcılarını kapatarak seyrettiği konusunda uyarıda bulunmuştu. Bu hayalet gemilerin insan ve silah kaçakçılığına ilişkin faaliyetlerinin bulunma olasılığı tedirginlik yaratmıştı.

Şirket, ocak ve şubat aylarında yaklaşık 2 bin 850 geminin Avrupa sularına girmeden önce sinyallerini kapatarak 'karanlığa karıştığını' kaydetmişti. Bazı gemilerin çıkış noktalarının DEAŞ terör örgütünün aktif olduğu Suriye, Lübnan ve Libya olduğu bildirilmişti.

Kaynak: AA