Babasının Trafik Cezasını İptal Ettiren Avukat Kadın, İnternet Dolandırıcısını Da Hapse Mahkum Ettirdi

Adana’da annesini hastaneye götürürken hızlı araba kullandığı için babasına kesilen trafik cezasını mahkeme kararıyla iptal ettirmeyi başaran avukat kadın, bu kez de internetten satın aldığı saat yerine sahte ürün gönderen dolandırıcıyı 3 yıl hapis ve 400 lira para cezasına mahkum ettirdi.

Babasının Trafik Cezasını İptal Ettiren Avukat Kadın, İnternet Dolandırıcısını Da Hapse Mahkum Ettirdi
İşçi emeklisi babası Memiş Akça’nın (62), aniden rahatsızlanan kanser hastası annesi Havva Akça’yı (54) 16 Aralık 2016’da otomobili ile hızla hastaneye götürürken radara yakalanarak aldığı 206 liralık para cezasını mahkeme yoluyla iptal ettirmeyi başaran Adanalı avukat Nazan Akça Subaşı, kendisine sahte ürün satan dolandırıcıyı da ibretlik bir cezaya mahkum ettirdi.

Subaşı, 23 Eylül 2014 tarihinde internet üzerinden piyasa değeri yaklaşık 2 bin 500 lira olan kol saatinin, geçici bir süreyle 179 liraya indirildiği ilanı gördü. Ürünü satan firmayla bağlantı kuran Subaşı, saatin ‘orijinal’ olduğu bilgisini alınca sipariş verip, ödemeyi de kapıda kredi kartıyla yaptı. Ancak gelen kutuda fatura ve garanti belgesi bile olmayan ‘sahte ürün’ çıktı. Firmayı telefonla aradığında da kimseye ulaşamayınca bu kez ürünü gönderen kargoyla bağlantıya geçip, saati satan firmanın internet ilanından farklı bir isimle faaliyet gösterdiğini gördü.

Kargo şirketinden kendisine verilen numaraları da arayan Subaşı, yine kimseye ulaşamayınca konuyu yargıya taşıdı. Subaşı, hem kol saatini gönderen firma, hem de ürünü teslim eden kargo firması hakkında şikayetçi oldu. Olayla ilgili olarak da cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianame Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilerek, dava açıldı. Ve o dava 3 yılda sonuçlandı.

Mahkeme heyeti; saati satan firmanın sahibi olan Murat T. (41) ile saati gönderen kargo şirketi sahibi Yüksel S. (45) hakkındaki son kararını verdi. Haklarındaki ‘dolandırıcılık’ suçlarını kabul etmeyen sanıklardan Yüksel S., delil yetersizliğinden beraat ederken, Murat T. ise ‘bilişim sistemini kullanmak suretiyle dolandırıcılık yapmak’ suçundan 3 yıl hapis ve 400 TL de adli para cezasına mahkum edildi.

"Türkiye’de bir ilk bu, emsal oluşturacak"

Kararın ardından sevinen ve kendisine o saatin gerçeğini alan Subaşı, internet üzerinden bu tür dolandırıcılık olaylarının çok fazla olduğunu, ancak insanların haklarını bilmediği için bu konu üzerinde çok fazla durmadığını söyledi.

Subaşı, “Ortada bir mağduriyet ve dolandırıcılık vardı ve ben de hakkımı sonuna kadar savundum. Belki de Türkiye’de ilk defa internet üzerinden yapılan bir dolandırıcılık olayı cezalandırıldı. Mahkemenin verdiği bu karar, aynı zamanda ‘emsal’ teşkil edeceği gibi bu konuda açılacak diğer davaların da seyrini değiştirecek” dedi.

Kaynak: İHA