TİKA'dan Uluslararası İnsan Ticaretiyle Mücadeleye Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Taşkent’te düzenlenen "Uluslararası İnsan Ticaretiyle Mücadele" konferansına destek verildi.

TİKA'dan Uluslararası İnsan Ticaretiyle Mücadeleye Destek
İstikbali Evlat Sosyal Destek ve Haber Merkezi Vakfının organizasyonunda Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen “İnsan Ticaretiyle Mücadele. İnsan Ticareti ile Mücadelede Acil İletişim Hattının Rolü” konferansı TİKA desteğiyle yapıldı. Özbekistan Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri, insan ticareti mağdurlarının desteklenmesine yönelik ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile uluslararası kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen konferansta insan ticareti mağdurlarına yardım kapsamında acil yardım hatlarının rolüne ilişkin değerlendirmeler paylaşıldı. Konuyla ilgili olarak Türkiye İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren “Yabancılar İletişim Merkezi 157” aracılığıyla insan ticareti mağdurlarına sunulan hizmetlere ilişkin deneyim ve tecrübeler, Kurum Koordinatörü Göç Uzmanı Kadir Akbulut tarafından ayrıntılı bir sunum ile gerçekleştirildi.

Katılımcılar, doğu-batı hattında önemli bir geçiş noktası olan Türkiye’nin, Yabancılar İletişim Merkezi 157 sistemi ile ilgili tecrübesinin çok faydalı olduğu vurgulayarak, Özbekistan’da da tek bir Acil İletişim Hattının kurulması, insan ticareti mağdurları ve suçlular ile ilgili veri tabanının oluşturulması gerektiğini belirtti.

Konferans kapsamında, insan ticareti mağdurlarının tespit edilmesi ve desteklenmesi konusunda uluslararası iş birliğinin geliştirilmesi, bilişim teknolojilerinin kullanımı ve mobil telefonlarda acil yardım yazılımlarının kullanılması için çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.

Konferans, Özbekistan yetkilerine iletilmek üzere tüm katılımcıların katkılarıyla “Sonuç Raporu” hazırlanarak sona erdi.
Kaynak: İHA