Sudan, Mısır'ın Tarım Ürünlerine İthalat Yasağı Getirdi

Sudan Bakanlar Kurulu, Mısır'dan tarım ürünleri ithal edilmesinin yasaklanması ve Mısır menşeli her türlü fide ithalatının durdurulması kararı aldı.

Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın haberine göre, Bakanlar Kurulu kararı gereğince, Mısır'dan tarım ürünlerinin ithal edilmesi yasaklandı ve bu ülkeden yapılan fide ithalatı da durduruldu.

Başbakan Bekri Hasan Salih, süt, şeker, çay ve zeytinyağı başta olmak üzere söz konusu ürünlerin, Mısır topraklarından geçmeden direkt kaynak ülkelerden ithal edilmesi çağrısında bulundu.

Sudan, Eylül 2016'da da Mısır'dan meyve ve sebze ithalatını laboratuvar testleri tamamlanıncaya kadar geçici olarak durdurduğunu açıklamıştı. Söz konusu yasak halen devam ediyor.

Mısır ile Sudan arasında yer alan Kızıldeniz sahilindeki 'Halayib Üçgeni' olarak adlandırılan tartışmalı bölge, zaman zaman iki ülkeyi siyasi ve askeri olarak karşı karşıya getiriyor.

Zengin yer altı kaynaklarıyla dikkati çeken 20 bin 850 kilometrekarelik 'Halayib Üçgeni' adı verilen bölgede Halayib, Ebu Ramad ve Şelatin beldeleri yer alıyor. Siyasi ve idari olarak Mısır egemenliğindeki bölgede Beşşarin, Hamdavib ve Şinitrab gibi farklı Sudani ve Nubi kabileler yaşıyor.

Mısır yönetimi bölge sakinlerine elektrik, su ve iskan gibi karşılıksız hizmetler sağlıyor. Bu bölge insanına Mısır’da başka hiç bir vilayette görülmeyen işsizlik maaşı ve öğrencilere eğitim yardımı gibi teşvik edici kolaylıklar sağlanıyor. Ücretsiz sağlık hizmetleri de Mısır’da sadece bu bölgede görülüyor. Söz konusu hizmetler nedeniyle bölge Sudan’dan ciddi göç alıyor.

Kaynak: AA