Savunma Sanayii Müsteşarı Demir AA Finans Masası'na Konuk Oldu Açıklaması (1)

'ABDSuudi Arabistan arasındaki ilişkinin ve son anlaşmanın bize yansıması şu ana kadar olumsuz olmadı. Bizim projemizle (MİLGEM) ilgili karşı taraftan (Suudi Arabistan) herhangi bir olumsuz dönüş olmadı. Tam aksine projenin devam ettiği ve devam edeceği yönünde bir duyum var hatta dün de doğrudan bir mesaj var' 'ATAK ve MİLGEM özelinde gerek Pakistan gerek Suudi Arabistan'la yakın temaslar devam ediyor'

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Suudi Arabistan'ın, MİLGEM Projesi kapsamında üretilecek gemilerin alımını iptal ettiğine dair iddialara ilişkin, 'ABD-Suudi Arabistan arasındaki ilişkinin ve son anlaşmanın bize yansıması şu ana kadar olumsuz olmadı. Bizim projemiz ile ilgili karşı taraftan herhangi bir olumsuz dönüş olmadı. Tam aksine projenin devam ettiği ve devam edeceği yönünde bir duyum var hatta dün de doğrudan bir mesaj var.' dedi.

Demir, AA Finans Masası'na konuk oldu ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

IDEF ve savunma sektörünün geldiği noktaya ilişkin soru üzerine Demir, IDEF'in dünyada önde gelen savunma sanayi fuarlarından birisi olarak öne çıktığını belirterek, bu nedenle söz konusu fuarda bir gövde gösterisi yapmanın önemli olduğunu söyledi.

IDEF'te yeni ürünlerin de sergilediğini, firmaların ve ürünlerin bir gelişim içinde olduğunun ortaya konulduğunu anlatan Demir, 'Bu anlamda Türkiye savunma sanayisi alanında 'varız' demenin bir aşamasını daha gerçekleştirmiş olduk. Bir anlamda hem kendi derinliğimizi göstermek hem de bu anlamda bir algı oluşturmak açısından önemli bir adım oldu.' değerlendirmesinde bulundu.

Teknoloji anlamında ürünlerde dışa bağımlılık derecesinin önemli bir unsur olduğuna işaret eden Demir, özellikle teknolojik, kritik kalemlerde dışa bağımlılığın mümkün olduğunca azaltılmasını istediklerini vurguladı.

Türkiye'nin savunma sanayisi alanında zaman zaman engellemeler ve ambargolarla karşı karşıya kaldığı belirtilerek, bu duruma karşı ne tür tedbirler alındığının sorulması üzerine Demir, kamuoyu açısından hassas olması nedeniyle ambargonun fazla ses getiren bir konu olduğunu söyledi.

Şirketlerin, ülkelerin birbirleriyle savunma alanında da son derece ilişkili olduğuna işaret eden Demir, şunları kaydetti:

'Gündeme getirilen ambargo veya kısıtlamaların sayısı diğerleriyle kıyaslandığında çok fazla değil. Bu program gündeme geldiğinde de bizim için de çok fazla dert değil. 'Bu biraz zaman alır ama yaparız' diyerek herhangi bir kısıtı olan kavramda, çok sorun etmiyoruz. Hatta bazıları bizim için teşvik ya da uyarı anlamına da gelebiliyor. Bu konu aslında bizim gündemimizde ciddiyet taşıyan, 'Böyle olursa ne olur? olmasın' dediğimiz bir konu değil. Tabii ki olmasın, ülkeler ve firmalar arasındaki ilişkiler düzgün gitsin. Çoğu belli bir algı oluşturmaktan kaynaklanan unsurlar olmasın ama olduğu zaman da çok da dert değil. '

Suudi Arabistan'ın MİLGEM Projesi kapsamında üretilecek gemilerin alımından vazgeçtiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Demir, ihracatın çok önemli bir konu olduğunu, bunun savunma sanayi sektörünün sürdürülebilirliği açısından da önemli olduğunu söyledi.

Bu konuda sonuç almanın kolay ve hızlı olamadığına işaret eden Demir, çok sabırlı olmak gerektiğini söyledi.

Demir, 'Sadece ATAK ve MİLGEM özelinde değil, aslında bir dizi ürünümüzün ihraç potansiyeli var. Çeşitli füzelerimizin, insansız hava araçlarımızın, çeşitli elektronik sistemlerimizin vs. Bunun yanı sıra bazı ülkelerle ortak şirket kurmak ve ortaklık oluşturmak gibi bir çabamız da var. Yani ihracat konusuna geniş kapsamlı yaklaşıyoruz. Biz teknoloji transferi ve ortak teknoloji geliştirme konularında konuştuğumuz ülkeye çeşitli kısıtlar getirmeden, kazan-kazan ilkesini öne çıkararak, bir öneri sunuyoruz.' ifadelerini kullandı.

-'MİLGEM'in devam edeceği yönünde bir duyum var'

ATAK ve MİLGEM özelinde gerek Pakistan gerek Suudi Arabistan'la yakın temasların devam ettiğini bildiren Demir, 'ABD-Suudi Arabistan arasındaki ilişkinin ve son anlaşmanın bize yansıması şu ana kadar olumsuz olmadı. Bizim projemiz ile ilgili karşı taraftan herhangi bir olumsuz dönüş olmadı. Tam aksine projenin devam ettiği ve devam edeceği yönünde bir duyum var, hatta dün de doğrudan bir mesaj var.' dedi.

Demir, Suudi Arabistan ile ABD arasındaki ilişkiye yönelik de şu değerlendirmelerde bulundu:

'Suudi Arabistan'da bir teknoloji transferi oluşturmak ve yatırım yapmak.. Onlarla 2-3 seneden beri çok yakın görüşüyoruz. Orada şu anda ASELSAN'ın iki tane ortak şirketi var. Başka şirketlerimiz oluşmak üzere. Bu ilişki devam ediyor. Hatta savunma sanayi yapılanması ile ilgili olarak da önemli şekilde fikir alışverişinde bulunduk. Onlar da önemli yeni yapılanma içerisinden geçiyorlar. Bu sırada oluşacak teknoloji transferi, tesis kurulumu ve insanların eğitilmesi gibi kavramlarda bizim çok önemli bir rol oynayabileceğimizi, buradan önemli bir pay alabileceğimizi düşünüyorum. O açıdan olumlu yönden bakıp, bu anlamda 'bunu beklerken, ABD ile ilişki kurup da şunu aldınız, bu negatif bir şeydir' diye asla yaklaşmıyoruz. Bunun aksine pozitif getirileri olacağını ve bu anlamda iki ülkenin yine iş birliğini artırarak, oluşan iki, belki üç taraflı sinerjinin herkese kazanç sağlayacağını düşünüyoruz.'

Demir, 'İki ürünle ilgilenen başka ülkeler var mı?' şeklindeki soruya karşılık da farklı ülkeler olduğunu, ayrıca önemli ürünlerle ilgilenen ülkelerin de bulunduğunu söyledi. 'Türkiye, bir savunma sanayi ihracatçısı olarak dünyada yer tutmuş bir ülke değil.' diyen Demir, şöyle devam etti:

'Sizin herhangi bir ülkede pazarlama faaliyetlerinde bulunduğunuzda, karşınızda on yıllardır o ülkelerde ürün satan, pazarlama yapan, falanca ürün denilince marka olarak o firmanın akla geldiği kavramlarla karşı karşıyasınız. Bazı ülkelerde olduğu gibi sizin ürününüz gündeme geldiğinde, 'adı hiç duyulmamış ürüne gidiyor bu ülke' deyip, hatta o ülkenin karar vericileriyle ilgili şaibe oluşturmaya çalışacak kadar bir bel altı çalışma durumu olabiliyor ama bunlar olacak. Bunlar beklemediğimiz şeyler değil ama hepsine karşı yorulmadan, yılmadan devam edeceğiz.'

İlişkileri sürekli canlı tutacak, alınganlık göstermeden meselenin üzerine her boyutta gidilmesi gerektiğine işaret eden Demir, devletin bütün kademelerinin de savunma sanayisi içerisinde aktif bulunmasının önemine değindi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devletin bütün kademesinden büyük destek gördüklerini dile getiren Demir, Erdoğan'ın bütün gezilerinde savunma sanayisinin, temasta bulunulan ülke devlet başkanlarıyla gündeme getirdiği konuların başında geldiğini ifade etti.

(Sürecek)

Kaynak: AA