Ramazanda Beslenme Uyarıları

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Burçak Kayhan, ramazanda nasıl beslenilmesi gerektiğiyle ilgili uyarılarda bulundu.

Kayhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ramazan ayının bu yıl da sıcak yaz günlerine rastlaması nedeniyle oruç tutanların sağlıklarına daha fazla dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Oruç döneminde iftarı bir bardak ılık su sonrası zeytin veya hurmayla açmanın uygun olacağını ifade eden Kayhan, 'İftarda çok sıcak olmayan bir çorba içilmelidir. Çorba tercihimiz besleyici olan kelle-paça, brokoli, mercimek ve benzeri olabilir. Bu sırada iştah artıran ramazan pidesini sıcak tüketmek yerine soğumuş hatta bir günlük olanını tercih etmek hazmı kolaylaştıracaktır. Tereyağı ve kaymak muhakkak tüketilmelidir. Yoğurt unutulmamalıdır. Bal ve reçel gibi kahvaltılık tatlılardan az miktarda tüketmek kan şekeri regülasyonu açısından kolaylıklar sağlayacaktır. Bu safhadan sonra yemeğe 15 dakika veya 30 dakika ara verilmesi ana yemeğe daha sonra geçilmesi hazım açısından kolaylıklar sağlayacak, iftar sonrası ağrılık çökmesini engelleyecektir.' diye konuştu.

Ana yemeklerde sebze yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini aktaran Kayhan, şöyle konuştu:

'Et ürünleri tüketilecekse iftar dışında tüketilmemelidir. Etin tercihen iyi pişmiş olması hazmı kolaylaştıracaktır. Et yemeklerinde ızgara veya haşlama öncelikli olmalıdır. İftar sırasında bol sıvı alınmalı 2 litreye yakın sıvının büyük kısmı su olmalıdır. Su dışında ayran, maden suyu ve komposto suları muhakkak tüketilmelidir. Eğer iftarda sebze tüketmiyorsak salataya ağırlık verilmelidir. Tatlı ve meyve iftar sofrasından kalkıp 2 saat sonra alınmalı tercih sütlü tatlılar olmalıdır. Şerbetli tatlılardan kaçınılması gerekir. Meyvelerden muzun fazla tüketilmemesi önemlidir. Gereğinden fazla alınması kabızlık sorununu ön plana çıkaracaktır. Ayrıca özellikle kuru yemişler ve kuru meyveler tüketilmelidir. Meyvelerden karpuz ve kavun gibi bol şekerli lifsiz meyveler iftar harici tüketilmemelidir. İftar sonrası çay ve kahve tüketimi sınırlı olmalı. Tercihen yeşil çay ve ada çayı tüketilmelidir.'

Kayhan, sahur öğününde bol yağda yumurtanın gün içi açlık hissini ortadan kaldıracağını, sahurda mutlaka sütün tüketilmesi, bal, reçel, hurma gibi aşırı şekerli gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Sahurda çay veya kahve yerine papatya çayı gibi bitkisel çayların daha faydalı olacağını söyleyen Kayhan, 'Ayrıca bol tahıllı ekmek beyaz ekmek yerine tercih edilmelidir. Gün içinde gaz ve şişkinlik yapabilecek fasulye, nohut, mercimek gibi gıdalardan sahurda uzak durulması gerekir. Muhakkak probiyotik yoğurt veya evde yapılan yoğurdun bir kase tüketilmesi kabızlık problemini ortadan kaldıracaktır.'

Kaynak: AA