Gurbetçilerin İftarlıkları Şanlıurfalı Kadınlardan

Şanlıurfalı kadınların, Büyükşehir Belediyesince hayata geçirilen 'Hamarat Eller Mutfağı'nda hazırladığı birbirinden lezzetli yöresel yemekler, gurbetçilerin tercihi oluyor Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürü Sakızcı: 'Uygun koşullarda şoklayıp gönderdiğimiz yemekler, yerlerine ulaştığında bizlere çok olumlu tepkiler geliyor. Gurbetçilerimiz sofralarında misafirlerine ikram ettikleri yemeklerin fotoğrafını bizlerle paylaşıyor'

YASİN DİKME - Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince dezavantajlı kadınlara yönelik hayata geçirilen 'Hamarat Eller Mutfağı'nda hazırlanan yöresel yemekler, gurbetçilerin iftar sofralarını süslüyor.

Halepli Bahçe Mahallesi'nde yaklaşık 3 ay önce faaliyete geçirilen, 20 kadının çalıştığı 'Hamarat Eller Mutfağı'nda hazırlanan ağzı yumuk, içli köfte, ağzı açık ve semsek gibi yöresel yemekler, Avrupa ve bazı Orta Doğu ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin tercihi oluyor.

Gurbetçiler, yakınları aracılığıyla ya da siparişle temin ettikleri yöresel yemekleri, iftarda ve sahurda misafirlerine ikram ediyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürü Sibel Sakızcı, AA muhabirine, açtıkları 'Hamarat Eller Çarşısı'nda, kadınların hazırladığı ev ekmeği, isot, nar ekşisi, pekmez, peynir gibi ürünleri satışa sunduklarını söyledi.

Çarşıda oluşturulan mutfakta hazırlanan yöresel yemeklerin de satışının yapıldığını belirten Sakızcı, 'Mutfağımızda 20 kadınımız istihdam ediliyor. Kimi kadınlarımız da sunum işi yapıyor. Satış ve garsonluk yapan kadınlarımız var. Şanlıurfa'nın yöresel yemeklerini, özellikle ara sıcakları, yurt içine ve yurt dışında yaşayan gurbetçilerimize gönderiyoruz. Kadınlarımızın yemekleri, Avrupa'da yaşayan özellikle Şanlıurfalı gurbetçilerimizin, iftar ve sahur sofralarında tercihi oluyor.' dedi.

- Ürünler 'şoklanıp' gönderiliyor

Bu şekilde kültürlerini yaşatmaya çalışan gurbetçilere destek olduklarını anlatan Sakızcı, şu ana kadar Almanya, Avusturya, İspanya ve Irak'a sipariş üzerine yemek gönderdiklerini ifade etti.

Bunun yanında kente gelen yerli ve yabancı turistlerin de tercihinin yöresel yemekler olduğunu bildiren Sakızcı, şunları kaydetti:

'Buraya gelen turistler de yemekleri satın alıp ülkesine götürüyor. Uygun koşullarda şoklayıp gönderdiğimiz yemekler, yerlerine ulaştığında bizlere çok olumlu tepkiler geliyor. Gurbetçilerimiz sofralarında misafirlerine ikram ettikleri yemeklerin fotoğrafını bizlerle paylaşıyor. Gurbette 'Halil İbrahim Sofrası' kültürünü yaşattığımız için çok mutluyuz. Ramazan ayında siparişlerimiz artı. Ramazan öncesi 500 içli köfteyi şoklayarak yurt dışına gönderdik. Bunun yanında 300 kilogram sucuk ve 500 kilogram pestil ve çekçeği yurt dışına gönderdik. Ramazan ayında çok tercih edilen içli köfte siparişimiz bir tona yaklaştı, şire ürünlerimizde de tonu aşan satışlarımız oldu.'

Mutfakta çalışan 40 yaşındaki Sevim Çatalkaya da kadınlara yönelik faaliyet gösteren merkezde görev aldığı için mutlu olduğunu söyledi.

Çatalkaya, 'Arkadaşlarla hazırladığımız yöresel yemekleri, buraya gelenlere ikram ediyoruz. Yaptığımız yöresel ara sıcakları da yurt dışına ve yurt içine satıyoruz. Talep çok, bazen yetiştiremiyoruz. Ramazanda talep daha da arttı.' dedi.
Kaynak: AA