Filistin'de İşgalin Bitirilmesi İçin 'Özgürlük Karnavalı'

Batı Şeria'nın tüm kentlerinde her kesimden Filistinlinin katılımıyla oluşturulan insan zinciri, düzenlenen yürüyüşler, toplu gösteriler ve çeşitli etkinliklerle İsrail işgalinin sona erdirilmesi çağrısı yapıldı.

RAMALLAH – Filistinliler, 'Özgürlük Karnavalı' adını verdikleri etkinliklerle, 1917'de yayımlanan Balfour Deklarasyonu'nu, tarihi Filistin toprakları üzerinde 1948'de İsrail devletinin kurulmasını ve İsrail'in 1967’de Doğu Kudüs'ü, Batı Şeria'yı, Sina Yarımadası'nı ve Golan Tepeleri'ni işgal etmesini protesto etti.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın tüm kentlerinde, Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılı, Nekbe'nin (Büyük Felaket) 69. yılı ve Nekse'nin 50. yılı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Öğrenci, öğretmen, memur ve her kesimden Filistinli, oluşturdukları insan zinciri, düzenledikleri yürüyüşler, gösteriler ve diğer etkinliklerle İsrail işgalinin bitirilmesi çağrısında bulundu.

Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Mahmud Derviş Meydanı'nda toplanan Filistinliler, giydikleri beyaz giysiler ve taşıdıkları Filistin bayraklarıyla işgalin sonlandırılması talebini dile getirdi.

Filistin Eğitim Bakanı Sabri Saydam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Bugün, ‘Biz varız ve kazanacağız. Bağımsız bir devlete kavuşma yolundaki devrimimize devam edeceğiz.’ demek için buradayız.' dedi.

Saydam, uluslararası topluma Filistin halkına karşı sorumluluğunu yerine getirme çağrısı yaparak, 'Bizim, dünyaya mesajımız sevgi, işgale meydan okuma mesajıdır. Vatanımıza bağlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz.' ifadelerini kullandı.

İsrail'in Doğu Kudüs'teki ihlallerine dikkati çeken Saydam, 'İşgal gücü Kudüs'ü Yahudileştirmeye devam ediyor ve eğitime darbe vuruyor. Ancak irademizi kıramayacak ve kimliğimizi yok edemeyecektir.' diye konuştu.

- İsrail devletinin kuruluşuna zemin hazırlayan deklarasyon

İngiliz savaş kabinesinde Dışişleri Bakanı olan Arthur Balfour, 2 Kasım 1917'de, dönemin önde gelen Siyonist liderlerinden Lord Rothschild'e gönderdiği mektupta, Filistin topraklarında bir Yahudi devleti kurulması konusunda İngiliz hükümetinin destek vereceğini bildirmiş, söz konusu deklarasyon daha sonra Fransa, İtalya ve ABD'nin de desteğini almıştı.

Filistinliler, İsrail'in, 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor.

İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze ve Golan Tepeleri ile Sina Yarımadası'nı işgal etmesiyle sonuçlanan 6 Gün Savaşı'nın başladığı 5 Haziran, Filistinliler tarafından her yıl 'Nekse' (Toprak Kaybetme Günü) adıyla anılıyor. Filistinliler Nekse'yi, 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi anlamında kullandıkları 'Nekbe'nin' (Büyük Felaket) devamı olarak görüyor.
Kaynak: AA