AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması

AB Komisyonu, Hollanda Senatosu'nun ABUkrayna arasında imzalanan Ortaklık Anlaşması'nı onaylamasının Ukrayna'ya önemli bir mesaj verdiğini bildirdi AB Komisyonu Başkanı Juncker: 'Ukrayna'nın yeri Avrupa'dır. Ukrayna'nın geleceği Avrupa'dadır'

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Hollanda'nın AB-Ukrayna arasında 2014 yılında imzalanan Ortaklık Anlaşması'nı onaylamasının, Ukrayna'ya önemli bir mesaj verdiğini belirterek, 'Ukrayna'nın yeri Avrupa'dır. Ukrayna'nın geleceği Avrupa'dadır.' dedi.

Juncker, AB-Ukrayna arasındaki Ortaklık Anlaşması'nın Hollanda Senatosu tarafından onaylanması üzerine açıklamada bulundu.

Hollanda hariç tüm AB üyelerinin onayladığı anlaşmanın ülke senatosundan geçmesini memnuniyetle karşıladığını belirten Juncker, 'Hollanda hükümetine ve alakalı tüm taraflara bu olumlu sonuç için teşekkürlerimi sunuyorum. Sona yaklaştık. Ortaklık Anlaşması'nın onaylanmasına bir adım daha yaklaştık.' değerlendirmesinde bulundu.

Juncker, sürece ilişkin işlemlerin temmuz ayında yapılması planlanan AB-Ukrayna Zirvesi'ne kadar tamamlanmasını arzu ettiğine dikkati çekerek, Ukrayna'nın AB'nin 'en yakın ve değerli' ortaklarından biri haline geldiğini, Ortaklık Anlaşması'nın taraflar arasında ticareti artırdığını, Ukrayna'da reformların gerçekleşmesini kolaylaştırdığını ve AB ile Ukrayna vatandaşlarına yeni imkanlar sunduğunu kaydetti.

Juncker, 'Bugün Hollanda senatosundan çıkan olumlu sonucun yarattığı ortamla ortaklığımızı daha da güçlendirmek için çalışalım. Ukrayna'nın yeri Avrupa'dır. Ukrayna'nın geleceği Avrupa'dadır.' ifadelerini kullandı.

AB yetkilileri, söz konusu anlaşmanın Ukrayna'ya üyelik perspektifi, kolektif güvenlik teminatı, askeri yardım ve AB üyelerinin pazarlarına erişim sağlamadığına dikkati çekiyor. Ortaklık Anlaşması'nın Ukrayna'ya maddi yardımı da zorunlu kılmadığı, asıl amacın yolsuzlukla mücadele konusunda yardım sağlamak olduğu belirtiliyor.

Diğer yandan, AB, Ukrayna vatandaşlarına haziran ayından itibaren geçerli olacak şekilde vize muafiyeti hakkı tanıdı.

AB ve Ukrayna, Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakı sonrasında 2014 yılında Ortaklık Anlaşması'na imza atmıştı. Anlaşmasının yürürlüğe girmesi için tüm AB üye ülkeleri tarafından onaylanması gerekiyor.

Hollanda'da anlaşma için geçen yıl halk oylaması yapılmış, hükümete tavsiye niteliğindeki halk oylamasında yüzde 61,1 oy oranıyla anlaşma karşıtları kazanmıştı. Hollanda hükümeti aralık ayında Ortaklık Anlaşması'nı onaylayan bir yasa tasarısı çıkarmıştı. Tasarının senatoda destek bulması sonucu bugün Ortaklık Anlaşması onaylandı.

AB-Ukrayna arasındaki Ortaklık Anlaşması'nın yürürlüğe girmesi için Hollanda Kralı tarafından imzalanması, kararın Hollanda Resmi Gazetesi'nde yayımlanması gerekiyor.

Kaynak: AA