31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: 'Sigara, ülkemizde ve dünyada ne yazık ki milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden konumunu halen sürdürmektedir'.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, sigaranın Türkiye'de ve dünyada milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden konumunu halen sürdürdüğünü bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için tüm dünyada 31 Mayıs'ın Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlandığını anımsatarak, sigaranın günümüzde en önemli hastalık ve ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirtti.

Sigaranın bir bağımlılık olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

'Tütün endüstrisinin süreklilik içinde yürüttüğü politika ve yaklaşımları, hemen her gün sigara içen gruba çoğunluğu çocuklar, gençler ve kadınlardan oluşan yeni bireyler katmaktadır. Bu kadar tehlikeli bir oyuna 'dur' diyebilmek için ise örgütlü ve güçlü bir mücadele gerekmektedir. Ülkemizde son yıllarda tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesinden doğan zararlardan bireylerin doğrudan veya dolaylı olarak etkilenmesini önlemek için tütün ve bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele tam bir devlet politikası haline gelmiştir. Bu amaçla vatandaşları bu kötü alışkanlıktan uzak tutma, koruma ve bilinçlendirme konusunda kararlı önlemler alınmaktadır.'

Hamzaoğlu, sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabaların çok önemli olduğunun altını çizerek, hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabileceğini aktardı.

Sigaranın Türkiye'de ve dünyada milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden konumunu halen sürdürdüğüne dikkati çeken Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

'Sigara, ülkemizde ve dünyada ne yazık ki milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden konumunu halen sürdürmektedir. Tüm sağlık kuruluşları, vatandaşlarımızın sağlığının korunması için destek vermektedir. İlimizde de vatandaşlarımıza Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunan Sigara Bırakma Polikliniklerinde destek verilmektedir. Sadece bırakmak istemeniz sigarasız hayatınız için başlangıç olacaktır. Tüm halkımızı, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nü vesile kılarak, bir kez daha bu küresel illetten uzak durmaya ve en kısa zamanda kurtulmaya davet ediyoruz.'
Kaynak: AA