YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Şişman Açıklaması

Yüksek Öğretim Kurulu Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, "Her ülkenin eğitim sistemi o ülkeye özgüdür. Örneğin Finlandiya’nın nüfusu, şartları ile Türkiye’yi mukayese etmek mümkün değil" dedi.

Aladağ Yurt Yangını Araştırma Komisyonu tarafından görüşleri alınmak üzere TBMM’ye davet edilen Prof. Dr. Mehmet Şişman, eğitim sistemlerinin oluşmasında tek bir modelin olmadığını vurgulayarak, "Her ülkenin eğitim sistemi o ülkeye özgüdür, o ülkenin sosyal, tarihi, kültürel konumunun, politik şartlarının etkilerini, izlerini taşır. O nedenle eğitim sistemini bir ülkeden sihirli bir değnekle alıp bir başka ülkeye nakletmek mümkün değildir. Son günlerde Finlandiya’dan örnekler verildi.

Finlandiya’nın nüfusu, şartları ile Türkiye’yi mukayese etmek mümkün değil" dedi.

Türkiye’de yüksek öğretimdeki öğrenci sayısının 7 milyon 300 bin civarında olduğunu hatırlatan Şişman, "Bu Avrupa’daki toplam öğrenci sayısının üçte birine tekabül eder. Rusya Federasyonu’ndan sonra yüksek öğretimde en fazla öğrenci popülasyonuna sahip ikinci ülkeyiz. Her ülkenin eğitim sistemini o ülkenin genel şartları içinde düşünmek gerekir’’ ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA