Varlık Fonu'ndan Mortgage Sektörünü Geliştirmek İçin İşbirliği

Türkiye Varlık Fonu, ICD ve Catalyst Group, Türkiye’deki mortgage sektörünü geliştirmek için işbirliğine başladı.



Türkiye Varlık Fonu (TVF), İslami Özel Sektör Kalkınma Kuruluşu (ICD), IDB Grubu’nun özel sektör kolu, Catalyst Grup, Türkiye’de mortgage sektörünün geliştirilmesi için ortak stratejik işbirliği başlattı. Yapılan açıklamada, bu işbirliğinin ev sahibi olmayı kolaylaştıracak mortgage sistemi kapsamında Türkiye’de uygulanabilecek finansal modellerin belirlenmesine odaklanacağı bildirildi.

ICD CEO’su Halid Al Aboodi, üye ülkelerin ekonomisine pozitif katkı sağlayacak mortgage sektörünün büyümesinin ICD için önemli bir hedef olduğunu belirterek, "Türkiye’deki mortgage sektörünün genişlemesi, ailelerin ev sahipliğini artırmakla beraber ekonomiye de sayısız olumlu fayda sağlayacaktır" dedi.



TVF Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Bostan, "Konut sektörü, Türkiye’nin önümüzdeki on yılda farklı sektörlere yapmayı planladığı yatırımlarla birlikte doğrudan ve dolaylı olarak büyüyecek. Artan konut ihtiyacını karşılamak için mortgage ekosisteminin geliştirilmesi gerekiyor. İşbirliğimiz, ortaklarımızın da desteğiyle mortgage sektörü için yeni ve özel modellerin tanımlanmasını amaçlıyor. TVF’nin en önemli hedeflerinden birisi, yaratacağı değer artışıyla birlikte sermaye piyasalarının çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak. Sermaye piyasaları bu büyüyen ekosistem içinde genişlemesini sürdürecek" diye konuştu.



Catalyst Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nazih Al Naser de, "Bu işbirliğimiz kapsamında, ortaklarımızla birlikte Türkiye’ye İslami mortgage finansmanı konusundaki uzmanlığımızı sunacak olmaktan memnuniyet duyuyoruz" diyerek şunları ekledi: “Türk konut sektörü, sürdürülebilir likidite ve büyüme için sermaye piyasalarına güvenmektedir. Mortgage sektörünün desteklenmesi, doğrudan Türkiye ekonomisinin genelinde önemli pozitif etkilerin ortaya çıkmasına neden olurken, likiditeyi de artıracaktır".

İşbirliği kapsamında, TVF sponsor, ICD lider düzenleyici kuruluş, Catalyst ise teknik danışman olarak görev alacak. Başlangıç olarak, mortgage ekosistemlerinin küresel olarak karşılaştırmalı bir incelemesi ve mortgage sektörü için bir ana kalkınma planının geliştirilmesi hedefleniyor.
Kaynak: İHA