'Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider' Projesi

Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğünde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliğinde yürütülen, 'Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider' projesi kapsamında dereceye giren öğrencilere ödülleri düzenlenen törende verildi.

Proje kapsamında tüm ortaokul öğrencilerinin katılabildiği kanser tarama merkezlerine hasta yönlendirme, görsel tasarım ve slogan yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi amacıyla 15 Temmuz Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonun'da tören düzenlendi.

Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, törende yaptığı konuşmada projenin başarılı olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kanserin öldürücü, ancak alınacak tedbirlerle önlenebilir, erken yakalandığında da tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Kasapoğlu, hassasiyetlerinden dolayı öğrenci ve velilere teşekkür etti.

Kasapoğlu, 'Dünya Sağlık Örgütü’nün hedefi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranlarını 2025 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltmaktır. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme, obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır.' dedi.

Kanser kontrolünün en önemli aşamasının kanseri önlemek olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, şöyle konuştu:

'Kanser tarama yöntemleri ile kanserin erken evrede tespit edilmesi, kanser oluşumundan sonra kanserin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi açısından çok önemlidir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında 3 kansere yönelik tarama programları yürütülmektedir. Bunlar meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleridir. Başta İlk adım, Atakum, Bafra, Çarşamba KETEM'ler olmak üzere Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığıyla ücretsiz taramalar yapılmaktadır. Bu taramalara katkı sağlanması, sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi amacıyla çeşitli farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.'

İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen ise projenin hayata dokunan inandırıcılık düzeyi yüksek toplumla entegre bir proje olduğunu söyledi.

Toplumu değiştirmeyi ve dönüştürmeyi amaçlayan projenin kazanımlarını anlatan Esen, 'Eğer biz toplumsal bilinci yükseltecek isek toplumsal farkındalığı arttıracak isek bu işin içine eğitimi katmasak olmazdı. Eğitim kurumları toplumun hemen hemen tamamını etkileyen ve onlarla iletişim kuran bir yapıya sahip. Yaklaşık 250 bin öğrencimiz var. Çarpı iki velimiz var.' ifadelerini kullandı.

-'Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider' projesi

Proje ile öğrencilerin yaptıkları araştırmalar kendilerinin ve ailelerinin kanserden korunma yöntemleri, taranabilir kanserler ve tarama merkezleri hakkında farkındalıklarının artırılması, ayrıca kanser taramalarına yakınlarının yönlendirilmesi hedefleniyor.

Görsel tasarım ve slogan yarışmasında ve en çok yönlendirmede ilk üçe girenlere bisiklet, 3 kategorinin birincisi olan öğrencilerin danışman öğretmenlerine bisiklet, en çok yönlendirme yapan ilk 5 okula spor seti hediye edildi.

Kaynak: AA