Öğrencilerden Engellilerin Hayatını Kolaylaştıracak Proje

Reyhanlı ilçesindeki Yahya Turan Fen Lisesi öğrencilerinin, engelli bireylerin hayatını kolaylaştırması amacıyla hazırladıkları sesli komut sistemiyle çalışan yön ve yol robotu 'Karayel' ile elle kumanda edilen otomatik araba sistemi 'Mergan' TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda sergilendi.

Engelli vatandaşların toplumda daha fazla sosyal olmaları ve rahat etmeleri amacıyla öğrenciler tarafından hazırlanan 'Karayel' ve 'Mergan' projeleri TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda yoğun ilgi gördü.

Öğrencilerden Yaren Yağmur Gövdeoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla bu projeyi yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Uzun süre ilçenin farklı noktalarındaki trafikte alan çalışması yaptıklarını vurgulayan Gövdeoğlu, 'Gözleri görmeyen vatandaşların sesli komut sistemiyle sağa, sola veya arkaya gitmeleri sağlanacak. Cep telefonuna verilen ses komutuyla robotumuz engelli vatandaşlarımızın istedikleri yöne doğru rahatça gitmeleri sağlanmış olacaktır.' diye konuştu.

Uzun süre araştırma ve alt yapı çalışması yaptıklarını ifade eden Gövdeoğlu, 'Yön tayin etmenin yanı sıra gece karanlığında da aynı şekildeki sesli verilen komut yardımıyla robotumuz farlarını açarak insanların karanlıkta, çukur veya tehlikeli şekilde yollarına devam etmelerini ortadan kaldırıyor. Projemizle engellilerin yüzlerin gülmesini hedefliyoruz.' diye konuştu.

Öğrencilerden Şeyma Tunç ise, 'Mergan' adı verdiği robotla ayaklarından engelli bireylerin elleriyle araç kullanmalarına olanak sağladığını belirtti.

Hayatını bacaklarından engelli olarak devam eden vatandaşlarımız için bu projeyi hazırladığını belirten Tunç, 'Elleriyle joistikle kumanda edinilen sistemde, her şey el yardımıyla gerçekleşiyor. Sistemimizin tamamı otomatiktir. Gaz, pedal ve debriyaj tek el yardımıyla sağa sola ve arkaya hareketle istenilen yere gidilmesi sağlanmış olacaktır.' dedi.

Engellilerin normal insanlardan farksız olduğunu aktaran Tunç, 'Yaklaşık bir aydır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Umarım bu projeyle hayatlarına daha da güzel katkı sağlamış olacağız.' dedi.

Kaynak: AA