OANA 42. Yönetim Kurulu Toplantısı

AsyaPasifik Haber Ajansları Birliği 42. Yönetim Kurulu Toplantısı, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yapıldı AA Yönetim Kurulu Üyesi Pirtini:'Uluslararası bir ajans olarak Anadolu Ajansı, yeni medya alanındaki talepleri karşılayabilmek için birçok hizmeti ve uygulamayı hayata geçirdi'

Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliği (OANA) 42. Yönetim Kurulu Toplantısı, Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın ev sahipliğinde başkent Beyrut'ta gerçekleşti.

Anadolu Ajansı'ndan Yönetim Kurulu Üyesi Ali Türker Pirtini ve Ortadoğu Haberleri Editörü Ömer Bulut Yüzgüleç'in katıldığı toplantı, Lübnan Enformasyon Bakanı Melhem Reyaşi'nin açılış konuşmasıyla başladı.

Toplantının dünyadaki tüm haber ajansları için faydalı sonuçlara aracı olmasını temenni eden Bakan Reyaşi, bu tarz çalışmaların medyanın etik ve nesnel kimliğini korumasına yardımcı olduğunu söyledi.

Özellikle terörle ilgili haberlerde toplumun hassasiyetlerinin göz önüne alınması gerektiğini belirten Reyaşi, 'Bu konuda basın mensuplarına büyük görev düşmektedir. Haber ajansları da bu alanda basın sektörüne yön verme gücüne sahiptir.' dedi.

OANA Başkanlığını geçen yıl devralan Azerbaycan Devlet Haber Ajansı (AZERTAC) Genel Müdürü Aslan Aslanov ise çalışmaları hakkında bilgi verirken tüm üyelerin tavsiyelerini dikkate aldıklarını aktardı.

Birliğin gelişimi için yoğun çaba gösterdiklerini ifade eden Aslanov, OANA internet sitesini ve sosyal medya hesaplarını daha aktif hale getirdiklerini vurguladı.

- Anadolu Ajansı'nın çalışmaları

AA Yönetim Kurulu Üyesi Pirtini toplantıda yaptığı sunumda, haber üretiminde geleneksel araçların önemi azalırken internetin gazetecilik için kaçınılmaz bir hale gelmesine dikkati çekti.

Pirtini, 'Haber ajansları bu yeni olgulara uyum sağlamalıdır. Uluslararası bir ajans olarak Anadolu Ajansı, yeni medya alanındaki talepleri karşılayabilmek için iOS, Android ve iWatch gibi birçok hizmeti ve uygulamayı hayata geçirdi.' diye konuştu.

AA'nın şu an 11 dilde haber üretimi yaptığını, bu sayının yakında İspanyolca ve Endonezce haber servisleriyle 13'e çıkacağını aktaran Pirtini, şöyle devam etti:

'Üç boyutlu görselleştirme ve hareketli grafikler üreten AA, uluslararası organizasyonlar ve etkinlikler için informatif İngilizce grafik paketleri sunmaktadır. Dijital yenilik, haber ajansları ve medya şirketleri arasındaki rekabet açısından sürekli yenilenmeyi gerektirir. Bu nedenle haber ajanslarının dijital yeniliklere yatırım yaparak kendilerini teknolojik, sosyal ve informatik gelişmelere adapte etmesi çok önemlidir.'

Ajansın sosyal medya hesaplarında ulaştığı son kullanıcı rakamları ve görüntüleme sayıları hakkında bilgi veren Pirtini, sosyal medyadaki taleplere yetişebilmek için 'multimedya editörlüğü' kurulduğunu belirtti.

Beyrut'taki toplantıda üyeler arasında etik kuralların belirlenmesi, habercilik alanında ajansların yaşadığı zorluklar ve iş birliği olanakları tartışılarak OANA'nın daha etkili olması konusunda görüş birliğine varıldı.

OANA Yönetim Kurulu üyelerinin teklifleri, medya sektörü ve birlikle ilgili konuların ele alındığı toplantıda, üye ajanslardan bazıları yaptıkları sunumlarla faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

- Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliği

1961 yılında kurulan Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliği'nin 35 ülkeden 44 üyesi bulunuyor. Asya-Pasifik bölgesinde serbest haber değişimini sağlamak amacıyla kurulan birliğin şu anki dönem başkanlığını Azerbaycan Devlet Haber Ajansı (AZERTAC) yürütüyor.

Anadolu Ajansı, şu an başkan yardımcılığı pozisyonda bulunduğu OANA'nın başkanlığını 2010-2013 yılları arasında üstlenmişti.

Kaynak: AA