Hz. Mevlana Ve Ailesi 789. Kez Karşılandı

Konya Büyükşehir Belediyesinin Hz. Mevlana ve ailesinin Konya’ya gelişlerinin 789. yıl dönümü nedeniyle düzenlediği etkinlikler kapsamında “Vakt Erişti Dem Bu Dem” isimli temsili karşılama programı, sergi açılışı ve “Sevgi ve Kardeşlik Yürüyüşü” gerçekleştirildi.

Hz. Mevlana Ve Ailesi 789. Kez Karşılandı
Mevlana Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, anma programlarının misyonu ve hangi yolda olmanın gerektiğini bir kez daha hatırlatan programlar olduğunu söyledi.

Sadece sloganlarla yapılacak anmaların şehre, insana ve ülkeye çok katkısı olmayacağını da belirten Başkan Akyürek, “2004 yılında Mevlana Kültür Merkezini tamamlayarak başladığımız çalışmalar kapsamında, buradan Mevlana’ya kadar olan alanı kamulaştırarak bölgenin kültür ve turizm merkezi olması konusunda önemli bir adım attık. Mevlana Kültür Merkezi Türkiye’de en çok istifade edilen kültür merkezi olarak hizmet veriyor. Bu bölgede İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi’nin ardından İslam Kültür Merkezi başlığı altında Mevlevihane, semahane, aşevi, panorama müzesi çalışmasını da tamamlama aşamasına geldik. Etnografya ve Arkeoloji müzelerini birleştiren Büyük Konya Müzesini bu bölgede hayata geçirerek anma programlarına anlam kazandırmaya devam edeceğiz. Mevlana Müzesi bahçesinin düzenlenmesinden Mevlana Meydanı’nın hayata geçirilmesine, türbenin ve Sultan Selim Camisinin temellerini çürüten, kontrolsüz akan su kaynaklarının tespiti ile yapılan kazı çalışmalarıyla tarihi eserlerimizin kurtarılmasından İl Halk Kütüphanesinin Dede Bahçesi bölgesine taşınmasına, hayata geçirmeye gayret gösterdiğimiz Mevlana Müzesinden Kışla Caddesi üzerinde yapılmakta olan birçok tesise, Mesnevi tercümelerinden Mesnevi’den hikayelerin çizgi film haline getirilmesine kadar birçok çalışmaya imza atarak anma programlarını daha da anlamlı hale getiriyoruz. Sadece sloganla değil, bu manaya somut hizmetlerde bulunarak yola devam ediyoruz. Mevlana’nın dostu Selahaddin Zerkubi Hazretlerinin dükkanının bulunduğu yer de tespit edildi. Burada da bir tefekkür noktası oluşturma konusunda çalışma yürüteceğiz. Hazreti Mevlana ve kıymetli ailesinin Konya’da ikamet ettiği evinin bulunduğu alanın kamulaştırma çalışmasında son aşamaya geldik. Orada Mevlana Evi Külliyesi ile Şems Yolu projesini hayata geçireceğiz” dedi.

Hazreti Mevlana’nın Konya’yı teşriflerinin Anadolu tarihinin dönüm noktalarından birisi olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, Hazreti Mevlana’ya, kıymetli ailesine ve temsil ettikleri manaya katkı yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından İbrahim Sadri’nin şiir dinletisi ile birlikte Alpay Aksum’un yönetiminde ses ve ışık sanatıyla güçlendirilen “Vakt Erişti Dem Bu Dem” isimli temsili karşılama gösterisi yapıldı. Daha sonra Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve davetliler, programın yapıldığı Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezinden, Mevlana Türbesine kadar “Sevgi ve Kardeşlik Yürüyüşü” gerçekleştirdi.

Program, Mevlana Türbesinde bayrak teslim töreni ve gülbang duası ile tamamlandı. Program kapsamında "42 Sanatçı 42 Eser" isimli resim sergisinin de açılışı yapıldı.
Kaynak: İHA