Hemşireler Sorunlarını İşaret Diliyle Anlatacak

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli hemşir ve hemşireler, hem kendilerine yönelik olumsuz algıları değiştirmek hem de sorunlarını anlatmak için işaret diliyle kamu spotu çekiyor. Proje Koordinatörü ve Ar-Ge Sorumlusu Fevzi Baran, hemşirelerin sessiz bir çığlığının olduğunu belirterek, bu sessiz çığlığı yine sessiz olan işaret diliyle dile getirdiklerini ifade etti.

Hemşireler Sorunlarını İşaret Diliyle Anlatacak
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli hemşir ve hemşireler, hem kendilerinin hem de meslektaşlarının yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla kolları sıvadı. Hemşir ve hemşireler, hem kendilerine yönelik olumsuz algıları değiştirmek hem de sorunlarını anlatmak için işaret diliyle kamu spotu çekmeye başladı.

Kamu spotunun, 12 Mayıs Hemşireler Gününde yayınlanmasının planladığı belirtildi.

“Hemşirelerin sessiz çığlığını sessizlikle anlattık”

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ar-Ge Sorumlusu ve Proje Koordinatörü Fevzi Baran, hemşirelerle ilgili farkındalık oluşturma niyetiyle yola çıktıklarını belirtti.

Baran, “Toplumda yanlış bilinen daha doğrusu insanların zihinlerinde var olan kalıpları yıkmak ve zihinlerdeki farklı farklı hemşirelik algılarını değiştirmek amacıyla bu çalışmaya girdik. Sorunlar Diyarbakır’da bulunan hemşirelerin ortak mutabakatıyla belirlendi. Yüzlerce cümle arasından indirilerek yüzlerce sorun arasından minimize edilerek belli başlı konular ele aldık. Bu konularından başında yer alan ve hemşire arkadaşları en fazla rahatsız eden konulardan bir tanesi, siz de biliyorsunuz ki herhangi bir arama motoruna ‘hemşire’ diye yazdığınızda ilk önümüze gelen bir cinsel obje. Ve bu inanılmaz derecede çalışan arkadaşlarımızda bir rahatsızlığa neden oluyor. Düşünün mesleğinizden ziyade bir cinsel kimlik ile tanımlatılıyorsunuz ve bu ciddi anlamda rahatsızlık veren bir durum. Dilsiz bir meslek aslında hemşirelik. O zaman ne yapalım? ‘Bunu işaret diliyle insanlara anlatalım’ dedik. Bir çığlığı var hemşirelerin ve hemşireler bunu anlatırken bir işaret dili kullansın. Hemşirelerin sessiz çığlığını sessizlikle anlattık” dedi.

“Karşılaştığımız sorunlar bizleri olumsuz etkilemekte”

Çekimlerde rol alan hemşir Medeni Akbak, sorunları dile getirmek adına böyle bir çalışma başlattıklarını anlatarak, “Sorunların başlıcaları özellikle motivasyon kaybımıza neden olan acil servislerde veya hastanelerde yaşadığımız şiddet. Karşılaştığımız sorunları maalesef bizi olumsuz etkilemekte. Gelen insan profili bize stresli geldiği için bizi olumsuz etkilemekte gerek iş aksayışında gerekse motivasyon olarak bizi kötü etkilemekte” diye konuştu.



“Hemşirelerin yaşadıkları sıkıntıları dile getirmeye çalıştık”

Projede rol alan hemşire Derya Kıran ise hemşirelik mesleğine farklı bir bakış açısının olduğunu vurguladı. Hemşirelerin gerçekte yaşadığı sıkıntıları dile getirmeye çalıştıklarını belirten Kıran, “Ben acil servisteyim, bazen 16 saat çalışıyoruz. 16 saatin tamamını ayakta geçiriyoruz. Sonuçta videoda ‘hemşire robot değildir’ diyoruz. Gidiyoruz fizyolojik ihtiyaçlarımız illa ki oluyor. Elinde bir çay bardağının görülmesi bile dışarıdan bakınca çok lüks görülüyor. Bunları dile getirmeye çalıştık” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA