Giresun Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Angın Açıklaması

'Fındık kozalak akarı zararlısına karşı gereken zirai mücadele mutlaka yapılmalı'.

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Angın, tombul gibi hassas fındık çeşitlerinde yüzde 70'e varan kayıplara yol açan 'fındık kozalak akarı'na karşı çiftçilerin mutlaka gereken zirai mücadeleyi yapması gerektiğini bildirdi.

Angın, yaptığı yazılı açıklamada, kozalak akarının, gözle görülemeyecek kadar küçük ve özel bir fındık zararlısı olduğunu belirtti.

Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olan zararlının bütün fındık çeşitleri üzerinde beslendiğini aktaran Angın, 'Bu zararlı, tombul fındık gibi hassas çeşitlerde yüzde 70'e varan zarara neden olmaktadır. Buna karşı en iyi mücadele şekli, mekanik mücadele, yani yapraksız dönemde kozalakların toplanıp bahçeye bırakılması olmalıdır.' ifadelerini kullandı.

Fındık kozalak akarının, bir sonraki yılın ürününde de kayba neden olduğunu, bu zararlının üretici tarafından fark edilmediğini ve mücadelesine de gereken önem verilmediğini aktaran Angın, şunları kaydetti:

'Oysa her bir kozalak kaybedilmiş bir çotanak olabileceği gibi sebep olduğu uç kurusu da ayrı bir kayıptır. İlimizde en uygun kimyasal mücadele zamanı, kozalakların açılıp içinden çıkan zararlının yeni tomurcuklara girmeye başladığı, uç sürgünlerin 4-4,5 yapraklı olduğu nisan sonu mayıs başındaki bir haftalık süredir.'
Kaynak: AA